Jump to content

Policia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Makina e policisë së Departamentit të Policisë Maui. Kjo njësi tregon skemën e vjetër grafike.

Policia është një organ i përbërë i personave të autorizuar nga një shtet, me qëllim të zbatimit të ligjit, të garantuar sigurinë, shëndetin dhe zotërimin e qytetarëve dhe parandalimin e krimit dhe çrregullimeve civile. Kompetencat e tyre të ligjshme përfshijnë arrestimin dhe përdorimin e forcës të legjitimuar nga shteti nëpërmjet monopolit të dhunës. Termi lidhet më së shpeshti me forcat policore të një shteti sovran që janë të autorizuara të ushtrojnë pushtetin policor të atij shteti brenda një zone të përcaktuar ligjore ose territoriale të përgjegjësisë. Forcat policore shpesh përkufizohen si të ndara nga ushtria dhe organizata të tjera të përfshira në mbrojtjen e shtetit kundër agresorëve të huaj; megjithatë, xhandarmëria janë njësi ushtarake të ngarkuara me policinë civile. Forcat policore janë zakonisht shërbime të sektorit publik, të financuara nga taksat.

Zbatimi i ligjit është vetëm një pjesë e aktivitetit policor. Policia ka përfshirë një sërë aktivitetesh në situata të ndryshme, por ato mbizotëruese kanë të bëjnë me ruajtjen e rendit. Në disa shoqëri, në fund të shekullit të 18-të dhe në fillim të shekullit të 19-të, këto u zhvilluan brenda kontekstit të ruajtjes së sistemit klasor dhe mbrojtjes së pronës private. Forcat policore janë bërë të kudondodhura në shoqëritë moderne. Megjithatë, roli i tyre mund të jetë i diskutueshëm, pasi ato mund të përfshihen në shkallë të ndryshme në korrupsion, brutalitet dhe në zbatimin e sundimit autoritar.

Një forcë policore mund të quhet gjithashtu një departament policie, shërbim policie, konstabular, xhandarmëri, parandalim krimi, shërbime mbrojtëse, agjenci të zbatimit të ligjit, roje civile ose roje civile. Anëtarët mund të quhen oficerë policie, ushtarë, sherifë, policë, rojerë, oficerë paqeje ose roje civile/civile. Irlanda ndryshon nga vendet e tjera anglishtfolëse duke përdorur termat në gjuhën irlandeze Garda (njëjës) dhe Gardaí (shumës), si për forcat e policisë kombëtare ashtu edhe për anëtarët e saj. Fjala polici është termi më universal dhe i ngjashëm mund të shihet në shumë vende jo anglishtfolëse.

Për policinë ekzistojnë terma të shumtë zhargon. Shumë terma zhargon për oficerët e policisë janë dekada ose shekullore me etimologji të humbura. Një nga më të vjetrit, polic, ka humbur kryesisht konotacionet e tij zhargon dhe është bërë një term i zakonshëm bisedor i përdorur si nga publiku ashtu edhe nga oficerët e policisë për t'iu referuar profesionit të tyre.[1]

  1. ^ "Police", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-15