SWAT

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anëtarët e ekipit SWAT përgatiten për një ushtrim.

Shtetet e Bashkuara, një ekip SWAT (armë dhe taktika speciale, fillimisht ekipi i sulmit me armë speciale) është një njësi taktike policore që përdor pajisje dhe taktika të specializuara ose ushtarake. Edhe pse ato u krijuan fillimisht në vitet 1960 për të trajtuar kontrollin e trazirave ose konfrontimet e dhunshme me kriminelët, numri dhe përdorimi i ekipeve SWAT u rrit në vitet 1980 dhe 1990 gjatë Luftës kundër Drogës dhe më vonë si pasojë e sulmeve të 11 shtatorit. Në Shtetet e Bashkuara deri në vitin 2005, ekipet SWAT u vendosën 50.000 herë çdo vit, pothuajse 80% të kohës për të ekzekutuar një Urdhër bastisjeje, më shpesh për lëndë narkotike. Deri në vitin 2015, ky numër ishte rritur në gati 80,000 herë në vit. Ekipet SWAT pajisen gjithnjë e më shumë me pajisje të tipit ushtarak dhe trajnohen për t'u vendosur kundër kërcënimeve të terrorizmit, për kontrollin e turmës, marrjen e pengjeve dhe në situata përtej aftësive të zbatimit të ligjit të zakonshëm, ndonjëherë të konsideruara "me rrezik të lartë".

Njësitë SWAT shpesh janë të pajisura me armë zjarri automatike dhe të specializuara, duke përfshirë pushkë sulmi, gjysmë-mitraloz, pushkë gjahu, pushkë snajper, armë kundër trazirave, agjentë të kontrollit të trazirave, granata tymi, granata trullosëse dhe granata thumbuese. Përveç kësaj, ata mund të përdorin pajisje të specializuara, duke përfshirë armaturën e trupit, mburojat balistike, mjetet e hyrjes, automjetet e blinduara, pajisjet termike dhe të shikimit të natës, kamerat me fibraskop dhe detektorët e lëvizjes për përcaktimin e fshehtë të pozicioneve të të dyshuarve brenda strukturave të mbyllura.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia, Xhandarmeria, Ligji.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]