Jump to content

Granata Trullosëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Granata Trullosëse M84

Një granatë trullosëse, e njohur gjithashtu si një granatë flash, flashbang, bubullimë ose bombë zanore, është një mjet shpërthyes më pak vdekjeprurës që përdoret për të çorientuar përkohësisht shqisat e armikut. Pas shpërthimit, ato prodhojnë një ndezje verbuese drite dhe një "bang" jashtëzakonisht të fortë. Ato përdoren shpesh në luftime të afërta, në thyerje të dyerve dhe në kontrollin e trazirave, zakonisht për të trullosur armiqtë ose për t'i shpërqendruar ata.

Granatat trullosëse u përdorën për herë të parë nga krahu antiterrorist i Shërbimit Special AjrorUshtrisë Britanike në fund të viteve 1970 dhe që atëherë janë përdorur nga forcat policore dhe ushtarake në mbarë botën.

Pavarësisht natyrës së tyre më pak vdekjeprurëse, granatat trullosëse janë ende të afta të shkaktojnë dëme dhe mund të dëmtojnë ose vrasin kur shpërthejnë në afërsi. Ata janë gjithashtu në gjendje të ndezin zjarre.