Gjermanishtja qendrore lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjermanishtja qendrore lindore

Ostmitteldeutsch
Flitët në Thuringia, Saxony, Berlin, Brandenburg
Taksonomia
Filogjeneza Indo evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Të larta gjermanike
    Gjermanishtja qendrore lindore
Mitteldeutsche Mundarten.png
Dialekte gjermane qendrore

██ Thuringian (7) ██ Saksoni i Epërm (8) ██ Erzgebirgisch (9) ██ Lusatian (10) ██ Markish Jugure (11)

Gjermanishtja qendrore lindore(gjermane: Ostmitteldeutsche Dialekte) është nëngrupi lindor, jo frankofian i dialekteve të Gjermanishtes qendrore, vetë pjesë e Gjermanishtes së Lartë. Gjermania standarde e tanishme si një variant i lartë gjerman është zhvilluar në të vërtetë nga një kompromis i Lindjes Qendrore (sidomos Sahini i Epërm i promovuar nga Johann Christoph Gottsched) dhe gjerman franko-lindor. Dialektet e Lindjes Qendrore gjermane kryesisht fliten në Gjermaninë Qendrore dhe në pjesët e Brandenburgut, dhe më herët flitet edhe në Silesia dhe Bohemi.