Gjuhë Tequiraca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Tequiraca (Tekiráka), e njohur edhe si Abishira (Avishiri) * dhe Aiwa (Aewa), është një gjuhë e folur në Peru. Në vitin 1925 ekzistojnë 50 dhe 80 folës në Puerto Elvira në liqenin Vacacocha (lidhur me lumin Napo). Pretendohet se është zhdukur pak kohë në mesin e shekullit të 20-të, megjithëse në vitin 2008 u gjetën dy kujtues dhe u regjistruan 160 fjalë dhe fjali të shkurtra.[1]

Të dhënat e pakta në dispozicion tregojnë se nuk është e lidhur ngushtë me gjuhët e tjera, edhe pse një lidhje e largët me Canichana u propozua nga Kaufman (1994).[2]

  • Shkronja të tjera janë Auishiri, Agouisiri, Avirxiri, Abiquira, Abigira; ajo gjithashtu është quajtur Ixignor dhe Vacacocha.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ www.cabeceras.org
  2. ^ http://scholarspace.manoa.hawaii.edu/bitstream/handle/10125/4478/hammarstrom.pdf