Gjuhët Araucane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuhët Araucane, një familje e vogël e gjuhëve indigjene të Amerikave, ndodhet në Kilin qendrore dhe zonat fqinje të Argjentinës. Përfaqësuesit e kësaj familjeje janë Mapudungu (ISO 639-3: arn) dhe Huilliche (ISO 639-3: huh). Këto nganjëherë konsiderohen dialekte divergjente të një gjuhe të vetme të izoluar.

Është vlerësuar se ka rreth 200,000 folës Mapudungu në Kili dhe 40,000 folës në Argjentinë. Huilliche është gjuha amtare e disa mijëra kilianëve.[1]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Campbell, Lyle (1997). Gjuhët indiane amerikane: gjuhësia historike e Amerikës Amtare. Oxford University Press.ISBN 0195094271.