Gjuhët lindore gjermanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuhët lindore gjermanike
Folës amtare
Duke ndryshuar varësisht (shekujt 4-18)

Deri në fund të shekullit të 4-të: Evropa Qendrore dhe Lindore (deri në Krime)

fundi i shekullit të 4-të-fillimi i shekullit të 10-të: Pjesa më e madhe e Evropës jugore, perëndimore, juglindore dhe lindore (deri në Krime) dhe Afrikën e Veriut

fundi i shekullit të 4-të-fillimi i shekullit të 18-të:

Zonat e izoluara në Evropën Lindore (deri në Krime)
Familje gjuhësore
Indo-evropiane
 • Gjermanike
  • Lindore gjermanike
   • Gjuhët lindore gjermanike
Kodet gjuhësore
ISO 639-3
Glottologvlerësohet) goth1244 (nuk vlerësohet) goth1244

Gjuhët lindore gjermanike janë një grup gjuhësh gjermane të zhdukur të familjes indo-evropiane të folur nga popujt gjermanikë lindorë.

Gjuhët e vetme lindore gjermanike, të cilat janë të njohura tekste, janë gotikja dhe dialekti i tij, gotikja e krimesë. Gjuhë të tjera që supozohet të jenë gjermanike lindore përfshijnë gjuhët vandalike dhe burgundiane, edhe pse shumë pak tekste në këto gjuhë njihen. Gotikja e Krimesë, gjuha e fundit lindore gjermane, besohet të ketë mbijetuar deri në shekullin e 18-të në zonat e izoluara të Krimesë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga shekulli i 1 pas Krishtit, shkrimet e Pomponius Mela, plakut Pliny dhe Tacitus tregojnë një ndarje të popujve gjermanikë-folës në grupe të mëdha me origjinë dhe kulturë të përbashkët. (Kjo ndarje është përvetësuar] në terminologjinë moderne për ndarjet e gjuhëve gjermane.)

Zgjerimi i fiseve gjermane 750 BC - AD 1 (pas Atlasit të Penguinit të Historisë Botërore 1988):

 • Vendbanimet para 750 pes
 • Vendbanimet e reja nga 500 pes
 • Vendbanimet e reja nga 250 pes
 • Vendbanimet e reja nga AD 1

Bazuar në llogaritë e Jordanes, Procopius, Paul Deacon dhe të tjerët; dëshmi gjuhësore (shih gjuhë gotik); dëshmi e vendbanimit; dhe dëshmi arkeologjike, besohet se fiset gjermane lindore, folësit e gjuhëve lindore gjermane në lidhje me fiset gjermanike veriore, kishin migruar nga Skandinavia në zonën e shtrirë në lindje të Elbës. Në fakt, ndikimi skandinav në Pomeraninë dhe Poloninë e veriut nga periudha III më tutje ishte aq e konsiderueshme saqë ky rajon nganjëherë përfshihet në kulturën e Epokës së Bronzit Nordic (Dabrowski 1989: 73).

Ekzistojnë gjithashtu prova arkeologjike dhe toponimike që Burgundians jetonin në ishullin danez të Bornholm (Vjetër Norse: Burgundaholmr), dhe se Rugians jetonin në bregun norvegjez të Rogaland (Old Norse: Rygjafylki)

Grupet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet e identifikuara si fise gjermane lindore përfshijnë:

 • Bastarnae
 • Burgundians
 • Goths
  • Crimean Goths
  • Gepids
  • Ostrogoths
  • Greuthungi
  • Thervingi
  • Visigoths
 • Heruli
 • Rugii
 • Scirii
 • Vandals
  • Silingi

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dabrowski, J. (1989) Nordische Kreis und Kulturen Polnischer Gebiete. Die Bronzezeit im Ostseegebiet. Ein Rapport der Kgl. Schwedischen Akademie der Literatur, Geschichte und Altertumsforschung über das Julita-Symposium 1986. Ed Ambrosiani, B. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. Konferenser 22. Stockholm. ISBN 91-7402-203-2
 • Demougeot, E. La formation de l'Europe et les invasions barbares, Paris: Editions Montaigne, 1969-74.
 • Kaliff, Anders. 2001. Lidhjet gotike. Kontaktet midis Skandinavës lindore dhe bregdetit jugor baltik 1000 BCE - 500 CE.
 • Musset, L. Pushtimet Les: les vagues germanique, Paris: Presses universitaires de France, 1965.
 • Nordgren, I. 2004. Pranvera e Gothëve. Për popujt gotikë në vendet nordike dhe në kontinent.