Gjuha Fulnio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Fulniô, ose Yatê, është një gjuhë e izoluar në Brazil, dhe i vetmi gjuhë indigjene që mbetet në pjesën verilindore të atij vendi. Të dy dialektet, Fulniô dhe Yatê, janë shumë afër. Dialekti i Fulnios përdoret kryesisht gjatë një tërheqjeje fetare tre mujore.[1]

Gjuha quhet edhe Carnijó, dhe shkrimet alternative janë Fornió, Furniô, Yahthe dhe Iatê.[2]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaufman (1990) klasifikohet Fulniô si një nga gjuhët Macro-Gê. Megjithatë, Eduardo Ribeiro i Universitetit të Çikagos, i cili po punon në klasifikimin në shkallë të gjerë të gjuhëve braziliane, nuk gjen asnjë dëshmi për ta mbështetur këtë dhe e trajton atë si një gjuhë të izoluar.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ethnologue
  2. ^ Yatê-Fulniô at Ethnologue (18th ed., 2015)