Ethnologue

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ethnologue
Webfaqjaethnologue.com
Komercialpo
PronariSIL International, Shtetet e Bashkuara
Alexa rankIncrease 92,650 (global; 03/2017)

Etnologue: Gjuhët e Botës është një botim referimi vjetor në shtyp dhe në internet që ofron statistika dhe informacione të tjera mbi gjuhët e gjalla të botës. Ajo u lëshua së pari në vitin 1951 dhe tani publikohet çdo vit nga SIL International, një organizatë jofitimprurëse e krishterë në mbarë botën me qendër në SHBA. Qëllimi kryesor i SIL është të studiojë, zhvillojë dhe dokumentojë gjuhët për të promovuar shkrim-leximin dhe për qëllime fetare.

Që nga viti 2017, Ethnologue përmban informacione të bazuara në web në rreth 7,099 gjuhë në edicionin e tij të 20[1], duke përfshirë numrin e folësve, vendndodhjen, dialektet, lidhjet gjuhësore, autonomin, disponueshmërinë e Biblës në çdo gjuhë dhe dialekt të përshkruar, përshkrimi i përpjekjeve të rivitalizimit ku raportohet, dhe një vlerësim i qëndrueshmërisë gjuhësore duke përdorur EGD.[2]

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Etnologue është botuar nga SIL International (i njohur më parë si Instituti Veror i Gjuhësisë), një organizatë e shërbimit të krishterë gjuhësor me një zyrë ndërkombëtare në Dallas, Teksas. Organizata studion disa gjuhë të pakicave për të lehtësuar zhvillimin e gjuhës dhe për të punuar me folës të komuniteteve të tilla gjuhësore në përkthimin e pjesëve të Biblës në gjuhën e tyre.[3]

Përcaktimi i asaj që karakteristikat përcaktojnë një gjuhë të vetme varet nga vlerësimi sociolinguist nga dijetarë të ndryshëm; si parathënie për Ethnologue thotë, "Jo të gjithë studiuesit ndajnë të njëjtat kritere për atë që përbën një 'gjuhë' dhe cilat karakteristika përcaktojnë një 'dialekt'." Etnologue ndjek kriteret e përgjithshme gjuhësore, të cilat bazohen kryesisht në kuptueshmërinë reciproke.[4] Tiparet e kuptueshmërisë së përbashkët të gjuhës janë komplekse dhe zakonisht përfshijnë dëshmi etimologjike dhe gramatike që janë dakorduar nga ekspertët.[5]

Përveç zgjedhjes së një emri primar për një gjuhë, Ethnologue siguron listë të emrit (surave) për gjuhën dhe çdo dialekte që përdoren nga folësit, qeveria, të huajt dhe fqinjët. Gjithashtu janë përfshirë emrat që janë referuar historikisht, pavarësisht nëse një emër konsiderohet zyrtar, politikisht i saktë ose fyese; kjo lejon hulumtime historike më të plota për t'u bërë. Këto lista të emrave nuk janë domosdoshmërisht të plotë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1984, Ethnologue lëshoi ​​një sistem kodimi tre-letre, të quajtur një kod SIL, për të identifikuar çdo gjuhë që ai përshkroi. Ky grup kodesh tejkalonte në mënyrë të konsiderueshme fushën e standardeve të tjera, p.sh. ISO 639-1 dhe ISO 639-2.[6] Edicioni i 14-të, i botuar në vitin 2000, përfshinte 7,148 kodet gjuhësore.

Në vitin 2002, Ethnologu u kërkua të punonte me Organizatën Ndërkombëtare për Standardizim (ISO) për të integruar kodet e saj në një draft standard ndërkombëtar. Edicioni i 15-të i Ethnologue ishte edicioni i parë për të përdorur këtë standard, i quajtur ISO 639-3. Ky standard tani administrohet veçmas nga Ethnologue (megjithëse ende nga SIL sipas rregullave të vendosura nga ISO, dhe që atëherë Ethnologu mbështetet në standardin për të përcaktuar atë që është e shënuar si gjuhë.[7]) Në vetëm një rast, Ethnologue dhe ISO standardet i trajtojnë gjuhët paksa ndryshe. ISO 639-3 konsideron Akan të jetë një macrolanguage i përbërë nga dy gjuhë të dallueshme, Twi dhe Fante, ndërsa Ethnologu konsideron Twi dhe Fante të jenë dialekte të një gjuhe të vetme (Akan), pasi ato janë reciprokisht të kuptueshme. Kjo anomali rezultoi sepse standardi ISO 639-2 ka kode të ndara për Twi dhe Fante, të cilat kanë tradita të veçanta letrare dhe të gjitha kodet 639-2 për gjuhët individuale janë automatikisht pjesë e 639-3, edhe pse 639-3 normalisht nuk do të caktojë ata i ndanë kodet.

Në vitin 2014, me edicionin e 17-të, Ethnologue paraqiti një kod numerik për statusin e gjuhës duke përdorur një kornizë të quajtur EGIDS (Shkalla e Zgjerimit Ndërgjeneral të Shkallëzuar të Shkallëzuar), një elaborim i GIDS i Fishman's (Shkalla e Ndërprerjes së Shkallëzuar Ndërgjenerale). Ai rendit një gjuhë prej 0 për një gjuhë ndërkombëtare në 10 për një gjuhë të zhdukur, pra një gjuhë me të cilën askush nuk mban një ndjenjë identiteti etnik.[8]

Në Dhjetor 2015, Ethnologue lansoi një Paywall të matur; përdoruesit në vendet me të ardhura të larta, të cilët dëshirojnë t'i referohen më shumë se shtatë faqet e të dhënave në muaj, duhet të blejnë një abonim me pagesë.[9]

Që nga viti 2017, botimi i 20-të i Etnologut përshkroi 237 familje gjuhësore duke përfshirë 86 gjuhë të izoluara dhe gjashtë kategori tipologjike, domethënë gjuhët e shenjave, gjuhët e kreoleve, pidgins, gjuhët e përziera, gjuhët artificiale, dhe gjuhë të paklasifikuara.[10]

Reputacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1986, William Bright, redaktor i revistës Language, shkroi për Ethnologue se "është e domosdoshme për çdo raft referimi në gjuhët e botës".[11] Në vitin 2008 në të njëjtën revistë, Lyle Campbell dhe Veronika Grondona thanë: "Etnologu ... është bërë referimi standard dhe dobia e tij është e vështirë të mbivlerësohet."[12]

Në vitin 2015, Harald Hammarström, redaktor i Glottolog, kritikoi publikimin për mungesa të shpeshta të citimeve dhe dështimin për të artikuluar parime të qarta të klasifikimit dhe identifikimit të gjuhës. Megjithatë, ai arriti në përfundimin se, në ekuilibër, "Etnologjia është një katalog i mrekullueshëm i gjuhëve botërore dhe është shumë më superior se çdo gjë tjetër e prodhuar para vitit 2009."[13]

Botimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke filluar me edicionin e 17-të, Ethnologu është botuar çdo vit.[14]

Edition Date Editor Notes
1[15] 1951 Richard S. Pittman 10 faqe mimographed; 40 gjuhë[3]
2[16] 1951 Pittman
3[17] 1952 Pittman
4[18] 1953 Pittman I pari që përfshiju harta[19]
5[20] 1958 Pittman botimi i parë në formatin e librit
6[21] 1965 Pittman
7[22] 1969 Pittman 4,493 gjuhë
8[23] 1974 Barbara Grimes [24]
9[25] 1978 Grimes
10[26] 1984 Grimes Kodet e SIL janë përfshirë së pari
11[27] 1988 Grimes 6,253 gjuhë[28]
12[29] 1992 Grimes 6,662 gjuhë
13[30] 1996 Grimes 6,883 gjuhë
14[31] 2000 Grimes 6,809 gjuhë
15[32] 2005 Raymond G. Gordon, Jr. 6,912 languages; draft standard ISO; botimi i parë për të ofruar harta me ngjyra[15]
16[33] 2009 M. Paul Lewis 6,909 gjuhë
17 2013, përditësuar 2014[34] M. Paul Lewis, Gary F. Simons, and Charles D. Fennig 7,106 gjuhë të gjalla
18 2015 Lewis, Simons, & Fennig 7,102 gjuhë të gjalla; 7,472 totali
19 2016 Lewis, Simons, & Fennig 7,097 gjuhë të gjalla; ? totali
20 2017 Simons & Fennig 7,099gjuhë të gjalla; ? total

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ethnologue Faqen e internetit të edicionit 20
 2. ^ Lewis, M. Paul; Simons, Gary F. (2010). "Assessing Endangerment: Expanding Fishman’s GIDS" Arkivuar 27 dhjetor 2015 tek Wayback Machine (PDF).Romanian Review of Linguistics55 (2): 103–120.
 3. ^ a b Erard, Michael (19 korrik 2005). "How Linguists and Missionaries Share a Bible of 6,912 Languages".The New York Times.
 4. ^ "Scope of denotation for language identifiers" Arkivuar 8 shkurt 2013 tek Wayback Machine. SIL International. Marrë 2013-06-23.
 5. ^ Dixon, R. M. W. (May 24, 2012). Basic Linguistic Theory Volume 3: Further Grammatical Topics.Universiteti i Oksfordit shtypi. fq. 464. ISBN 9780199571093. Marrë 2014-07-13.
 6. ^ Everaert 2009, p. 204
 7. ^ Simons, Gary F.; Gordon, Raymond G. (2006). "Ethnologue". In Brown, Edward Kenneth. Encyclopedia of Language and Linguistics (PDF). 4 (2nd ed.). Elsevier. pp. 250–253. ISBN 978-0-08-044299-0.
 8. ^ "Language status". Ethnologue. 2014. Marrë 2015-01-24.
 9. ^ M. Paul Lewis, "Ethnologue launches subscription service." Ethnologue. 6 dhjetor 2015
 10. ^ "Browse by Language Family". Ethnologue. Marrë 2015-03-05.
 11. ^ Bright, William. 1986. "Book Notice onEthnologue", Language 62:698.
 12. ^ Campbell, Lyle; Grondona, Verónica (January 1, 2008). "Ethnologue: Languages of the world (review)". Language. 84 (3): 636–641. ISSN 1535-0665. doi:10.1353/lan.0.0054.
 13. ^ Hammarström, Harald (2015). "Ethnologue 16/17/18th editions: A comprehensive review".Language91 (3): 723–737. ISSN 1535-0665.doi:10.1353/lan.2015.0038.
 14. ^ M PaulLewis (Shkurt 21, 2015). "Welcome to the 18th edition!". Ethnologue. Marrë 2015-04-28.
 15. ^ a b "[SIL01] 1951"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 16. ^ "[SIL02] 1951"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 17. ^ "[SIL03] 1952"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 18. ^ "[SIL04] 1953"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 19. ^ "Pinpointing the Languages of the World with GIS".Esri. Spring 2006. Marrë 2014-07-13.
 20. ^ "[SIL05] 1958"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 21. ^ "[SIL06] 1965"Glottolog. Marrë 2014-07-13.
 22. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 23. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 24. ^ Barbara F. Grimes; Richard Saunders Pittman; Joseph Evans Grimes, eds. (1974). Ethnologue. Wycliffe Bible Translators. Marrë 2014-07-13.
 25. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 26. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 27. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 28. ^ Ethnologue volume 11. SIL. April 28, 2008. Marrë 2014-07-13.
 29. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 30. ^ "Glottolog 2.3". Glottolog.org. Marrë 2014-07-13.
 31. ^ "Ethnologue Fourteenth Edition, Web Version" Arkivuar 5 maj 2015 tek Wayback Machine. Archive.ethnologue.com. Marrë 2014-07-13.
 32. ^ "Ethnologue 15, Web Version" Arkivuar 26 maj 2015 tek Wayback Machine. Archive.ethnologue.com. Marrë 2014-07-13.
 33. ^ "Ethnologue, Web Version" Arkivuar 26 maj 2015 tek Wayback Machine. Archive.ethnologue.com. Marrë 2014-07-13.
 34. ^ "Check out the new Ethnologue". Ethnologue. Prill 30, 2014. Marrë 2014-07-13.