Gjuha e shenjave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuha e shenjave
Preservation of the Sign Language (1913)

Një gjuhës së shenjave është një gjuhë e cila përdor komunikimin manuale dhe gjuhën e trupit për të përcjellë kuptimin, në krahasim me modelet e akustikisht përcolli të shëndosha. Kjo mund të përfshijë në të njëjtën kohë duke kombinuar forma të dorës, orientimin dhe lëvizjen e duart, krahët ose trupin, dhe shprehjeve të fytyrës për të shprehur mendimet fluidly folësit. Ata ndajnë shumë ngjashmëri me gjuhët e folura (ndonjëherë të quajtura "gjuhë me gojë", të cilat varen kryesisht në zë), e cila është arsyeja pse gjuhëtarët e konsiderojnë si të jetë gjuhë natyrore, por ka edhe disa dallime të rëndësishme ndërmjet gjuhëve të nënshkruara dhe të folur.