Jump to content

Gjuha Pidgin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një pidgin[1][2][3] / pɪdʒɪn /, ose gjuha pidgin, është një mjet komunikimi i thjeshtuar në mënyrë gramatikore që zhvillohet ndërmjet dy ose më shumë grupeve që nuk kanë një gjuhë të përbashkët: zakonisht, një përzierje e gjuhëve të thjeshtuara përfshinte një gjuhë primare të thjeshtuar me elementë të tjerë të gjuhëve. Ajo është më së shpeshti e përdorur në situata të tilla si tregtia, ose ku të dy grupet flasin gjuhë të ndryshme nga gjuha e vendit ku banojnë (por ku nuk ka gjuhë të përbashkët midis grupeve). Në thelb, një pidgin është një mjet i thjeshtuar i komunikimit gjuhësor, pasi është ndërtuar pa rënë dakord, ose nëpërmjet konventës, midis individëve ose grupeve të njerëzve. Një pidgin nuk është gjuha amtare e asnjë komuniteti të folurit, por është mësuar si gjuhë e dytë[4][5]. Një pidgin mund të ndërtohet nga fjalët, tingujt ose gjuha e trupit nga shumë gjuhë dhe kultura të tjera. Ata u lejojnë njerëzve që nuk kanë gjuhë të përbashkët për të komunikuar me njëri-tjetrin. Pidgins zakonisht kanë prestigj të ulët në lidhje me gjuhët e tjera.[6]

Jo të gjitha format e thjeshtuara apo të "thyera" të një gjuhe janë pengesa. Secili pidgin ka normat e veta të përdorimit që duhet të mësohen për aftësi në pidgin.[7]

Një pidgin ndryshon nga një creole, e cila është gjuha e parë e një komuniteti të folurit të folësve amtare, dhe kështu ka një fjalor dhe gramatikë të zhvilluar plotësisht. Shumica e gjuhëtarëve besojnë se një kreol zhvillohet përmes një procesi të nativizimit të një pidgin kur fëmijët e folësve të fituar nga pidgin e mësojnë atë dhe e përdorin atë si gjuhë amtare.

Origjina e fjalës është e pasigurtë. Pidgin u shfaq fillimisht në shtyp në 1850. Etimologjia më e pranuar është nga një shqiptim kinez i biznesit të fjalës angleze.[8]

Një tjetër etimologji që është propozuar, me gjasë një shembull i një historie të drejtë, është pëllumbi anglez, një zog që nganjëherë përdoret për mbajtjen e mesazheve të shkruara të shkurtra, sidomos në kohët para telekomunikimeve moderne.[9]

Fjala pidgin, e shkruar edhe më parë, përdoret për t'iu referuar origjinalisht anglishtes Pidgin kineze, por më vonë u përgjithësua për t'iu referuar çdo pidgin. Pidgin mund të përdoret gjithashtu si emër specifik për pidgins apo creoles lokale, në vendet ku ata fliten. Për shembull, emri i gjuhës creole Tok Pisin rrjedh nga fjalët e fjalëve të fjalës angleze pidgin. Folësit e saj zakonisht i referohen asaj thjesht si "pidgin" kur flasin anglisht. Ngjashëm[10], anglishtja Creole Hawaiiane zakonisht përmendet nga folësit e saj si "Pidgin".

Termi zhargon është përdorur edhe për t'iu referuar pidgins, dhe është gjetur në emrat e disa pidgins, të tilla si Chinook jargon. Në këtë kontekst, gjuhëtarët sot përdorin zhargon për të treguar një lloj veçanërisht rudimentar të pidgin; megjithatë, përdorimi është mjaft i rrallë dhe termi zhargon më shpesh i referohet fjalëve të veçanta për një profesion të caktuar.

Pidgins mund të fillojë ose të bëhet gjuhë tregtare, siç është Tok Pisin. Gjuhët tregtare mund të evoluojnë përfundimisht në gjuhë të zhvilluara plotësisht në të drejtën e tyre të tilla si suahili, të dallueshme nga gjuhët në të cilat ato fillimisht ishin të ndikuara. Gjuhët tregtare dhe pengesat mund të ndikojnë gjithashtu në gjuhën e folur të themeluar, veçanërisht në mesin e njerëzve që janë të përfshirë drejtpërsëdrejti në një tregti ku kjo pidgin përdoret zakonisht, gjë që mund të rezultojë në krijimin e një dialekti rajonal.

Tipare të përbashkëta

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pidgins zakonisht janë më pak morfologjikisht komplekse, por më shumë sintaksisht të ngurtë se gjuhët e tjera, zakonisht kanë më pak parregullsi morfosintaktike sesa gjuhët e tjera dhe shpesh përbëhen nga:

 • Struktura klauzole e pakomplikuar (p.sh., asnjë klauzolë e ngulitur, etj)
 • Reduktimi ose eliminimi i kodeve të rrokjeve
 • Zvogëlimi i grupeve konsonante ose thyerja e tyre me epentesi
 • Zanoret themelore, të tilla si [a, e, i, o, u]
 • Asnjë tingëllimë, siç janë ato që gjenden në Afrikën Perëndimore, aziatike dhe shumë gjuhë indigjene në Amerikën e Veriut
 • Përdorimi i fjalëve të veçanta për të treguar kohën e tensionuar, zakonisht para fjalës
 • Përdorimi i reduplication për të përfaqësuar shumur, superlatives, dhe pjesë të tjera të fjalës që përfaqësojnë koncept duke u rritur
 • Mungesa e variacionit morfofonemik

Zhvillimi fillestar i një pidgin zakonisht kërkon:

 • kontakt të zgjatur dhe të rregullt ndërmjet komuniteteve të ndryshme gjuhësore
 • një nevojë për të komunikuar mes tyre
 • mungesa e (ose mungesa e aftësisë së përhapur në) një ndërlidhje të përhapur dhe të arritshme

Keith Whinnom (në Hymes (1971)) sugjeron që pidgins kanë nevojë për tre gjuhë për t'u formuar, me një (superstratin) që është qartë dominues mbi të tjerët.

Gjuhëtarët nganjëherë paraqesin që pidgins mund të bëhet gjuhë creole kur një brez i fëmijëve mësojnë një pidgin si gjuhë e tyre të parë, një proces që rregullon variacionin e varur nga Gjuha në gramatikën. Creolet pastaj mund të zëvendësojnë përzierjen ekzistuese të gjuhëve për t'u bërë gjuha amtare e një komuniteti (si gjuha Chavacano në Filipine, Krio në Sierra Leone dhe Tok Pisin në Papua Guinea e Re). Megjithatë, jo të gjitha pengesat bëhen gjuhë kreole; një pidgin mund të vdesë përpara se kjo fazë të ndodhë (p.sh. Mesdhe Lingua Franca).

Dijetarë të tjerë, të tillë si Salikoko Mufwene, argumentojnë se piratët dhe creoles lindin në mënyrë të pavarur në rrethana të ndryshme dhe se një pidgin nuk duhet gjithmonë të paraprijë një creole as një creole evoluar nga një pidgin. Pidgins, sipas Mufwene, u shfaq në mesin e kolonive tregtare midis "përdoruesve që ruanin foljet e tyre të lindjes për ndërveprimet e tyre të përditshme". Kreolët, ndërkohë, u zhvilluan në koloni të vendbanimeve në të cilat folësit e një gjuhe evropiane, shpesh shërbëtorë të indentur, gjuha e të cilëve do të ishte larg standardit, në radhë të parë ndërveproi gjerësisht me skllevërit joevropianë, duke thithur fjalë dhe veçori të caktuara nga ' - gjuhët amtare evropiane, duke rezultuar në një version të rëndë basilectalized të gjuhës origjinale. Këta shërbëtorë dhe skllevër do të vinin për ta përdorur kreolën si një gjuhë të përditshme, më shumë sesa thjesht në situata ku ishte i nevojshëm kontakti me një drejtues të superstrukturës.[11]

 1. ^ Muysken, Pieter; Smith, Norval (2008). "The study of pidgin and creole languages" (PDF). In Arends, Jacques; Muijsken, Pieter; Smith, Norval. Pidgins and Creoles: An Introduction. John Benjamins. pp. 3–14.
 2. ^ Özüorçun, Fatma (2014). "Language varieties: Pidgins and creoles" Arkivuar 12 korrik 2018 tek Wayback Machine (PDF).
 3. ^ Bickerton, Derek (1976). "Pidgin and creole studies". Annual Review of Anthropology. 5: 169–93. JSTOR 2949309. doi:10.1146/annurev.an.05.100176.001125.
 4. ^ See Todd (1990:3)
 5. ^ See Thomason & Kaufman (1988:169)
 6. ^ Bakker (1994:27)
 7. ^ Bakker (1994:26)
 8. ^ Online Etymology Dictionary
 9. ^ Crystal, David (1997), "Pidgin", The Cambridge Encyclopedia of Language (2nd ed.), Cambridge University Press
 10. ^ Smith, Geoff P. Growing Up with Tok Pisin: Contact, creolization, and change in Papua New Guinea's national language. London: Battlebridge. 2002. p. 4.
 11. ^ "Salikoko Mufwene: "Pidgin and Creole Languages"" Arkivuar 3 qershor 2013 tek Wayback Machine. Humanities.uchicago.edu. Marrë 2010-04-24.