Jump to content

Gjuha Hadza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hadza është një gjuhë e izoluar që flitet përgjatë brigjeve të Liqenit Eyasi në Tanzani nga rreth 1.000 njerëz Hadza, gjahtarët e fundit grumbullues me kohë të plotë në Afrikë. Pavarësisht nga numri i vogël i folësve, përdorimi i gjuhës është i fuqishëm, ku shumica e fëmijëve e mësojnë atë. Në fund të shekullit të 20-të Hadza u përfshi në një familje gjuhësore të propozuar Khoisan, kryesisht në bazë të përdorimit të klikimeve, por ky klasifikim nuk pranohet më.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hadza është një gjuhë e izoluar (Sands 1998, Starostin 2013). Ishte dikur klasifikuar nga shumë gjuhësorë si gjuhë khoisan, së bashku me fqinjën e tij Sandawe, kryesisht për shkak se ata të dy kanë sugjerime. Sidoqoftë, Hadza ka shumë pak të afërm të propozuar ose me Sandawe ose me gjuhët e tjera Khoisan, dhe shumë nga ato që janë propozuar duket të dyshimta. Lidhjet me Sandawe, për shembull, janë fjalët e kredisë Cushitic, ndërsa lidhjet me Afrikën Jugore janë kaq të pakta dhe kaq të shkurtra (zakonisht rrokje të vetme konsonante-vokal) që ata kanë më shumë gjasa të jenë rastësore. Disa fjalë e lidhin atë me Oropom, e cila vetë mund të jetë e pavërtetë; numrat e itchâme 'one' dhe pie 'two' sugjerojnë një lidhje me Kw'adza, një gjuhë e zhdukur e gjahtarëve-mbledhësve që mund të kenë kaluar kohët e fundit në Cushitiç. (Numrat më të lartë u huazuan në të dy gjuhët.)

Sipas Ethnologue, Bali mund të jetë një dialekt i Hadzës. Gjuha është shënuar si "e kërcënuar".[1]

Biblografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Edward Elderkin (1978) 'Kreditë në Haxhë: dëshmi të brendshme nga bashkëtingëlloret'. Gazetat e rastit 3, Dar es Salaam.
  • Kirk Miller (2008) 'Hadza Grammar Notes'. Simpoziumi i 3-të Ndërkombëtar mbi Gjuhët Khoisan dhe Gjuhësinë, Riezlern.
  • ---- (2009) 'Pikat kryesore të punës së Hadzës'. LSA, San Francisco.
  • Kirk Miller, ed., Me Mariamu Anyawire, G.G. Bala, & Bonny Sands (2013) Një Hadza Lexicon (ms).
  • Bonny Sands (1998) 'Marrëdhënia gjuhësore ndërmjet Hadzës dhe Khoisanit'. Në Schladt, Matthias (ed.) Gjuha, Identiteti dhe Konceptualizimi midis Khoisan (Quellen zur Khoisan-Forschung Vol. 15), Köln: Rüdiger Köppe, 265-283.
  • ---- (2013) 'Fonetika dhe fonologjia: Hadza', 'Tonologjia: Hadza', 'Morfologjia: Hadza', 'Sintaksa: Hadza'. Në Rainer Vossen, ed., Gjuhët Khoesan. Oxford: Routledge.
  • Bonny Sands, Ian Maddieson, Peter Ladefoged (1993) 'Strukturat Fonetike të Hadzës'. Dokumentat e punës të UCLA në fonetikë nr. 84: Studime në terren në gjuhët e synuara.
  • A.N. Tucker, M.A. Bryan dhe James Woodburn si bashkëautor për Hadzën (1977) 'Gjuhët e Afrikës Lindore të Lindjes: Një Krahasim Fonetik'. Në J.G. Moehlig, Franz Rottland, Bernd Heine, eds, Zur Sprachgeschichte dhe Ethnohistorie në Afrikë. Berlin: Dietrich Diener Verlag.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Hadza".Ethnologue.com. Marrë 2017-01-17.