Gjuha Kanoe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kanoê ose Kapishana është një gjuhë e izoluar pothuajse e zhdukur e Rondônias, Brazil. Njerëzit e Kapishanës tani flasin portugalisht ose gjuhë të tjera indigjene nga martesat e martuara.

Emrat e gjuhës janë gjithashtu shkruar Kapixana, Kapixanã, dhe Canoe, e fundit e përbashkët me Awa-Canoeiro.

Për një kohë të gjatë Kanoê ishte shumë e dobët për të klasifikuar. Propozime të ndryshme u avancuan në prova të vogla; Viti (1978) për shembull menduar Kanoê mund të jetë një nga gjuhët Nambikwaran. Kur u përshkrua më në detaje, nga Bacelar (2004), doli të ishte një gjuhë e izoluar .

Në popullatën kryesore të Kanoê prej njëqind njerëzve, vetëm tre pleq e flasin gjuhën. Megjithatë, në vitin 1995 zbulimi i një familjeje të izoluar të dy të rriturve monolingualë dhe një fëmijë dyvjeçar dyfishoi popullatën e njohur dhe tregoi se gjuha nuk është e zymtë.[1]

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëtingëlloret

m n ɲ
p t k
β ts (x)
v r j

/ x / është i kufizuar në disa forma të foljes, wherë ndodh para / μ /. / ts / është shumë e ndryshueshme, [ts tʃ s ʃ], me afrikanët që janë më të zakonshme, [ʃ] rrallë, dhe [tʃ ʃ] më e zakonshme para / i u /. / r / është [ɾ] midis zanoreve, [d] pas [n] dhe herë pas here fillimisht. / ɲ / ndryshon si [ȷ]. / n / është [ŋ] para / k /, një model që ndodh gjatë metatezës. / p / është realizuar shumë rrallë si [ɓ]. / w / / j / janë nasalizuar pas zanoreve të hundës.

Cilësitë e zanoreve janë / i ɛ æ ɨ a u ɔ /, të gjitha me gojë dhe hundë; zanoret e hundës kanë shprehje paksa të ndryshme ose të ndryshueshme: [μ], [ɛ] ~ [ẽ], [æ], [ɨ], [ã] ~ [ʌ], [ɔ] ~ [õ], [÷].

Zanoret e gojës janë opsionalisht të nazalizuara pranë ndalimeve të hundës, me variacionet e zanoreve fonemike të hundës. / ɛ / ndryshon si [ɛ] ~ [e] pas / ts / dhe pranë një vlerësimi. / ɨ / ndryshon si [ɨ] ~ [ə] pas konsonantëve pa zë. / ɔ / ndryshon si [ɔ] ~ [o] pas / p, m /. Zanoret mund të kenë një zhurmë të zhurmshme (në mënyrë efektive [h]) kur nuk pasohet nga një zë i shprehur.

Zanatet janë të gjata kur ato përbëjnë një morpemë të tyre. Stresi është në rrokjen e fundit të një fjale. Skeda maksimale e ndërlikuar është CGVG, ku G është një rrëshqitje / j w / ose, për shkak të epentes në situata morfologjike të caktuara ose për të zgjedhur, konsonanti i fundit mund të jetë / m n /. Një nga fjalët më komplekse është / kwivɛjkaw / 'të rruhet'. Sekuenca zanore ndodhin, si në / eaere / 'shefi'.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kanoé at Ethnologue (18th ed., 2015)