Gjuha Natçez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Natchez është gjuha stërgjyshore e njerëzve Natchez që kanë banuar historikisht në Misisipi dhe Luiziana, dhe të cilët tani jetojnë kryesisht në mesin e njerëzve të Creek dhe Cherokee në Oklahoma. Gjuha konsiderohet të jetë ose e palidhur me gjuhët e tjera indigjene të Amerikave ose të lidhura ngushtë me gjuhët muskogean.

Fonologjia e Natchez është atipike për të shprehur dallimin në sonorantët e saj, por jo në pengesat e saj; ajo gjithashtu ka një gamë të gjerë të proceseve morfofonemike. Morfologjikisht, ka një zbutje komplekse verbale dhe një zbutje nominale relativisht të thjeshtë (lënda specifike shënon emra në dispozita kalimtare), dhe sintaksa e tij karakterizohet nga shtrirja aktive-stative dhe nga rendi i fjalëve-objekt-folje (ose më saktë Agjenti- Folje dhe folje-lëndë). Tregimtarët Natchez përdorën një regjistër të veçantë, "fjalim i kanibalit" për të imituar kanibalët, një karakter i përsëritur në literaturën letrare Natchez.

Shefi i Natchez u shkatërrua në 1730 nga francezët; Folësit e Natchez u strehuan në mesin e fqinjëve të tyre dhe i shoqëruan kur u dërguan në Oklahoma në Trail of Tears. Kjo do të thoshte se folësit e Natchez ishin shpesh shumëgjuhëshe në Creek, Cherokee, Natchez dhe Anglisht, dhe gjuha gradualisht u rrezikua dhe tani konsiderohet përgjithësisht e zhdukur pavarësisht përpjekjeve të fundit të ringjalljes. Ajo që njihet nga gjuha vjen kryesisht nga folësit e saj të rrjedhshëm, Watt Sam dhe Nancy Raven, të cilët kanë punuar me linguistin Mary R. Haas në vitet 1930.

Kombi i Natchez tani po punon për ta ringjallur atë si një gjuhë të folur. Që nga viti 2011, gjuhëtarët e fushës nga komuniteti po stërviten në teknikat e dokumentacionit dhe gjashtë anëtarë të fisit Natchez në Oklahoma tani flasin gjuhën, nga rreth 10,000.[1]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Natchez-Muskogean bashkëkohës nga Kimball (2005)
Creek fayhn- "to flow"
Koasati ho-fahna "to flow"
Proto-Muskogean *xʷaxna
Natchez waːn̥-haːʔiʃ "to overflow"
Pre-Natchez *wanxa
Natchez-Muskogean *xʷanaxa "to flow"

Gjuha Natchez përgjithësisht konsiderohet një gjuhë e izoluar.[2] Mary Haas studioi gjuhën me Sam dhe Raven në vitet 1930 dhe tregoi se Natchez ishte i lidhur ngushtë me gjuhët muskogean, një hipotezë e pranuar nga Geoffrey Kimball[3] dhe fillimisht e propozuar nga JR Swanton në vitin 1924.[4]

Në vitin 1941 Haas propozoi gjithashtu grupimin e Natchez me gjuhët Atakapa, Chitimacha dhe Tunica në një familje gjuhësore që do të quhej Gjiri.[5] Ky propozim nuk është pranuar gjerësisht sot nga gjuhëtarët.

Kimball (2005: 402) paraqet propozimin e afërt të vendosur në Tabelën 1. si një shembull i lidhjes midis gjuhëve Natchez dhe Muskogean me format e ndërmjetme të rindërtuara:

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Smith, Diane (2011-06-15). "University helps Native Americans save languages: Project aims to increase field linguists."Seattle Times Newspaper. 2013-06-02.
  2. ^ "Introduction", in Native Languages of the Southeastern United States, ed. Janine Scancarelli and Heather Kay Hardy, University of Nebraska Press, 2005, p, 6, accessed 9 Dec 2010
  3. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Natchez_language#CITEREFHaas1956
  4. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Natchez_language#CITEREFSwanton1924
  5. ^ Nicholas A. Hopkins, "The Native Languages of the Southeastern United States", The Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies, Inc., accessed 9 Dec 2010