Gjuha Puroik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha Puroik, e quajtur edhe Sulung, është një gjuhë e folur nga njerëzit Puroik të Arunaçal Pradesh në Indi dhe të Qarkut Lhunzê, Tibet, në Kinë. Është e përkatësisë së pasigurt.[1] Jane 20.000 banor që e flasin këtë gjuhë.[2]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha Puroik tradicionalisht supozohet të jetë një gjuhë Sino-Tibetiane e grupit Kho-Bwa. Megjithatë, klasifikimi konvencional i gjuhëve Kho-Bwa si Sino-Tibetan është duke u marrë në pyetje, pavarësisht nga çështja shtesë nëse Puroik i takon Kho-Bwa në vendin e parë. Në kontekstin e sino-tibetianëve, Puroiku është mjaft divergjent dhe nuk është plotësisht e sigurt se duhet të klasifikohet si e tillë. Ka një mundësi që kjo është një gjuhë austroakike që ndryshoi për shkak të ndikimit kulturor Sino-Tibetan. Blench (2011) e konsideron Puroik një gjuhë të izoluar.[3] Ka një kuptueshmëri reciproke me Bugun, dhe Burling (2003) e grupoi atë me Bugun dhe Sherdukpen, dhe ndoshta me Lish dhe Sartang. Përveç gjuhës së tyre, Puroik gjithashtu përdorin Nishi, Hindi ose Asamez. Literacy është shumë e ulët, në rreth 2%. Ata që janë të shkolluar përdorin ose shkrimin bengal, Devanagari ose alfabetin latin për të shkruar Puroik.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Li Daqin [李大勤]. 2005. "A sketch of Sulung" [苏龙语概况]. Minzu Yuwen 2005:1.
  2. ^ Puroik at Ethnologue (18th ed., 2015)
  3. ^ Blench, Roger. 2011. (De)classifying Arunachal languages: Reconsidering the evidence Arkivuar 26 maj 2013 tek Wayback Machine