Jump to content

Gjuha Tunica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tunica (ose Tonica, ose forma më pak e zakonshme Yuron) është një gjuhë e izoluar që u fliste në Luginën Qendrore dhe të Ulët të Misisipit në Shtetet e Bashkuara nga popujt e Native American Tunica. Nuk ka folës amtare të gjuhës Tunica, por që nga 2017, ka 32 folës të gjuhës së dytë.[1]

Gjuha e fundit e njohur, Sesostrie Youchigant, vdiq në vitin 1948. Linguisti Mary Haas punoi me të për të përshkruar atë që Youchigant kujtoi për gjuhën dhe përshkrimi u botua në Gramatikë të gjuhës Tunica në vitin 1941. Kjo u pasua nga tekstet Tunica në 1950 dhe fjalor Tunica në vitin 1953.

Nga shekulli i 17-të, njerëzit kishin pësuar një shkallë të lartë të vdekjeve nga sëmundjet ngjitëse euroaziatike, luftërat dhe përçarje shoqërore. Fisi Tunica i vogël ka jetuar pranë fiseve Ofo dhe Avoyelles, në Luiziana e sotme. Ata komunikuan nga Mobilian Jargon ose frangjisht. Popullsia e vogël dhe përdorimi i një zhargoni e bëri Haas të kuptojë se përkeqësimi eventual i gjuhës Tunica ishte i pashmangshëm.[2]

Përpjekjet për rigjallërimin e gjuhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2010, fisi Tunica-Biloxi formoi Projektin e gjuhës Tunica në partneritet me Programin e Gjuhësisë në Universitetin Tulane në një përpjekje të vazhdueshme për të rigjallëruar gjuhën Tunica [3]. Anëtarët e fisnorve lexojnë nga një libër i ri për fëmijë në Tunica në një wow të vitit 2010.[4] Vetëm rreth gjysma e anëtarëve fisnorë jetojnë brenda 75 km (121 km) të rezervës, në Parishën Avoyelles. Që nga 2014, programi Tunica-Biloxi Language & Culture Revitalization ka në plan të përdorë të mësuarit në distancë të largët dhe mediat sociale.[5]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Tunica at Ethnologue (20th ed., 2017)
  2. ^ Haas, Mary R.Tunica, New York: J.J. Augustin Publisher, 1940.
  3. ^ "Taluhchi Yoroni Woruhk’iti" Arkivuar 31 gusht 2016 tek Wayback Machine. www.tunicabiloxi.org. Marrë 2016-09-22.
  4. ^ Richard Kazandjian (2011-08-10). "Tunica Language Is Resurrected" Arkivuar 31 maj 2017 tek Wayback Machine. Marrë 2013-03-12.
  5. ^ "Marksville tribe seeks rebirth of Tunica-Biloxi language"[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]The Town Talk. 2014-04-12. Marrë 2014-04-15.