Jump to content

Gjuha Vasho

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vasho / Washo / wɒʃoʊ[1] /(ose Washoe; endonym wá: šiw ʔítlu)[2] është një gjuhë e izoluar amtare nga gjuha amtare e folur nga Washo në kufirin Kaliforni-Nevada në kullimin e lumenjve Truckee dhe Carson, veçanërisht rreth liqenit Tahoe. Ndërsa ka vetëm 20 folës të moshuar të Vashos[3], që nga viti 1994 ka pasur një shkollë të vogël zhytjeje që ka prodhuar një numër folësish të rinj të moderuar dhe të rrjedhshëm. Shkolla e zhytjes ka mbyllur tashmë dyert e saj dhe programi i gjuhës tani vepron përmes Departamentit të Burimeve Kulturore për fisin Vashoe. Gjuha është ende shumë e rrezikuar; megjithatë, ka pasur një rilindje në lëvizjen e revitalizimit të gjuhës, pasi shumë nga studentët që morën pjesë në shkollën fillestare të zhytjes janë bërë mësues.

Folësit etnografikë Vasho i përkisnin zonës së kulturës së Pishinës së Madhe dhe ata ishin grupi i vetëm joalgjik i asaj zone[4]. Gjuha është huazuar nga gjuhët fqinje Uto-Aztecan, Maiduan dhe Mivokan dhe është e lidhur me të dy basenet e Madhe dhe sprachbunds të Kalifornisë.

Ndryshimet rajonale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Washo tregon shumë pak ndryshime gjeografike. Jacobsen (1986: 108) shkroi: "Kur ka dy variante të një veçorie, në përgjithësi gjendet në një zonë më veriore dhe tjetra në një vend më jugor, por linjat që ndajnë dy zona për tiparet e ndryshme jo gjithmonë përkojnë. "

Marrëdhëniet gjenetike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vasho konsiderohet konservativisht si një gjuhë e izoluar[5]. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë lidhje të demonstruar me ndonjë gjuhë tjetër, duke përfshirë tri gjuhët e afërta të saj fqinje, Paiute Veriore (një gjuhë Numike e Uto-Aztecan), Maidu (Maiduan) dhe Sierra Miwok (Utian). Shpesh është klasifikuar si gjuhë Hokan, por kjo familje gjuhësore nuk është e pranuar në mënyrë universale në mesin e specialistëve, as nuk është lidhja e Washo me të.[6]

Gjuha u përshkrua për herë të parë në një gramatikë të gjuhës Vasho nga William H. Jacobsen, Jr. në një Universitet të Kalifornisë, disertacion PhD në Berkeley dhe kjo mbetet përshkrimi i vetëm i plotë i gjuhës. Nuk ka ndryshim dialektesh të rëndësishëm. (Puna e përjetshme e Jacobsen me Washo është përshkruar në Programin e Historisë Orale të Universitetit të Nevadës.)

  1. ^ Laurie Bauer, 2007, Doracaku i Studentëve të Linguistikës, Edinburg
  2. ^ "The Washo Project: wá:šiw ʔítlu". Projekti i Vashos. Universiteti i Çikagos. Marrë 9 shtator 2011.
  3. ^ Victor Golla (2011) Gjuhët indiane të Kalifornisë
  4. ^ d'Azevedo 1986
  5. ^ Lyle Campbell. Gjuhët indiane amerikane: Gjuhësia historike e Amerikës Amtare. (1997, Oxford, fq. 125). Marianne Mithun. Gjuhët e Amerikës Veriore Amtare (1999, Cambridge, fq. 557)
  6. ^ WA SHE SHU: "The Washoe People", Past and Present[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]. Fisi Washoe i Nevadas dhe Kalifornisë