Gjuha Yele

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Solomons language families.png

Gjuha Yele, ose Jélî Dnye, është gjuha e ishullit Rossel, ishulli më lindor në arcipelagën Louisiade, në anën lindore të Papua Guinesë së Re. Në vitin 1998 kishte rreth 4,000 folës, të përbërë nga të gjithë popullsinë etnike.Tani për tani është më së miri i konsideruar i paklasifikuar[1]. Ajo është klasifikuar si një gjuhë e izoluar provizore që mund të rezultojë të jetë i lidhur me izolantët gjuhësorë Anêm dhe Ata të Britanisë së Re (në një familje tentative Yele-West New Britain), dhe alternativisht sa më afër Sudest në Papuan Gjuhët tip familjes Oqeanike. Tipologjikisht është më shumë e ngjashme me gjuhët oqeanike të Guinea jugore së Re, se sa me izolatet e Britanisë së Re.

Yele është studiuar gjerësisht nga linguistë njohës. Ajo ka një grup të gjerë postpositions hapësinor. Yele ka njëmbëdhjetë postpositions ekuivalente me anglisht në ; duke përdorur faktorë të ndryshëm të varur si nëse objekti është në një tavolinë (horizontale), një mur (vertikal) ose në majë të një kulme; nëse është apo jo e bashkangjitur në sipërfaqe; dhe nëse është e ngurtë ose e grimcuar (e shpërndarë).

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Yele është konsideruar nga disa autorë si një gjuhë e izoluar, megjithëse mund të lidhet me anem dhe ata, gjithashtu konsiderojnë gjuhë të izoluara të Britanisë së Re, arsyeja përse është provuar paraprakisht familja Yele-New West Brittany.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Yele at Ethnologue (18th ed., 2015)