Gjuha Yuchi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Yuchi (Euchee) është gjuha e njerëzve Yuchi që jetojnë në Oklahoma. Historikisht, ata jetonin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës Juglindore, duke përfshirë Tennessee lindore, Karolinën perëndimore, Gjeorgjinë veriore dhe Alabama, në periudhën e kolonizimit të hershëm evropian. Shumë folës të gjuhës Yuchi u zhvendosën me forcë në Territorin Indian në fillim të shekullit të 19-të. Disa kaseta audio ekzistojnë në koleksionet e Arkivit Kolumbi të Universitetit Shtetëror në Columbus, Gjeorgji.[1]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Yuchi është klasifikuar si një gjuhë e izoluar, sepse nuk dihet të jetë e lidhur me ndonjë gjuhë tjetër. Megjithatë, linguistë të ndryshëm kanë bërë pohime se gjuha ka një marrëdhënie të largët me familjen Siouan: Sapir në 1921 dhe 1929, Haas në 1951 dhe 1964, Elmendorf në 1964, Rudus në vitin 1974 dhe Crawford në 1979.[2]

Në vitin 1997, përpjekjet për arsim të kulturës kulturore të Euchees United (EUCHEE) pretenduan se aktualisht kishte dy dialekte të folura: Duck Creek / Polecat dhe variantet Bigpond.[3]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Joseph Mahan Collection(MC 32)" Arkivuar 23 gusht 2017 tek Wayback Machine.archives.columbusstate.edu. Retrieved 2017-08-23.
  2. ^ Mithun, Marianne. The Languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press, 2001.
  3. ^ Euchees: Past and Present. Sapulpa, OK: E.U.C.H.E.E., 1997. Print.