Gjuha amberbaken

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Amberbaken, ose Mpur (i njohur gjithashtu si Kebar, Ekware, dhe Dekwambre), është një gjuhë divergjente e Guinesë së Re. Ajo nuk është e lidhur ngushtë me ndonjë gjuhë tjetër, dhe ndonëse Ross (2005) e ka caktuar atë paraprakisht në gjuhët perëndimore të Papuanit, bazuar në ngjashmëritë në përemrat, Ethnologue dhe Glottolog e rendisin atë si një gjuhë të izoluar. Amberbaken ose Mpur ka një sistem tonal kompleks me 4 ton leksikor dhe një ton shtesë konturash është një përbërje prej dy leksikave. Sistemi i saj tonal është disi i ngjashëm me gjuhët Austroneziane të Mor dhe Ma'ya.[1]

Linket ekstra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Materials on Karnai are included in the open access collections AC1 and CVL1 held by Paradisec.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ross, Malcolm (2005). "Pronouns as a preliminary diagnostic for grouping Papuan languages". In Andrew Pawley; Robert Attenborough; Robin Hide; Jack Golson. Papuan pasts: cultural, linguistic and biological histories of Papuan-speaking peoples. Canberra: Pacific Linguistics. pp. 15–66. ISBN 0858835622. OCLC 67292782

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Muysken, Pieter. From Linguistic Areas to Areal Linguistics. John Benjamins Publishing Company. p. 134. ISBN 9789027231000.