Gjuha e Takelmës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Takelma / təkɛlmə /[1] ishte gjuha e folur nga populli Latgawa dhe Takelma dhe grupi Cow Creek i Upper Umpqua. Ajo u përshkrua gjerësisht nga Edward Sapir në tezën e tij të diplomuar, Gjuha e Takëllit të Oregonit Jugperëndimor[2]. Gjuha e fundit e rrjedhshëm e Takelma, me të cilën punoi Sapir ndërsa shkroi për gjuhën, ishte Frances Johnson (Gwísgwashãn).

Dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialekt Latgawa, folur në Oregon jugperëndimor përgjatë lumit të sipërm Rogue

Gjuha e ultë (Takelma), e folur në Oregon jugperëndimor në luginën Rogue Valley

Nuk ishte ndoshta një dialek i Cow Creek të folur në Oregon jugperëndimor përgjatë lumit Umpqua Jugore, Myrtle Creek dhe Cow Creek.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Takelma është një nga gjuhët e bashkangjitura nga Edward Sapir në familjen hipotetike të gjuhëve Penutiane.

Takimi shpesh grupohet në nëngrupin e gjuhëve peniteneze Oregonian me gjuhët Kalapuyan. Por kjo marrëdhënie, e cila bazohet në vëzhgimin e një fjalor të përbashkët, nuk është demonstruar kurrë. Nëse ka një origjinë të përbashkët, ajo padyshim është e largët.[3]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Laurie Bauer, 2007, Doracaku i Studentëve të Linguistikës, Edinburg
  2. ^ Sapir, Edward (1922). "II". The Takelma Language of Southwestern Oregon. Doracak i gjuhëve indiane amerikane. Buletini 40. Byroja e Etnologjisë Amerikane. f. 1-296.
  3. ^ Kendall, 1997, p. 1.