Gjuha e vjetër angleze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Para-)Angleze e vjetër dhe gjuhë të tjera gjermanike perëndimore rreth vitit 580 të erës sonë.

Anglishtja e vjetër (Englisċ), ose anglo-saksonja, është forma më e hershme e regjistruar e gjuhës angleze, e folur në Angli dhe në Skocinë jugore dhe lindore në mesjetën e hershme. Ajo u zhvillua nga gjuhët e sjella në Britaninë e Madhe nga kolonët anglo-saksone në mesi i shekullit të 5-të, dhe veprat e para letrare të anglishtes së vjetër datojnë nga mesi i shekullit të 7-të. Pas pushtimit norman të vitit 1066, anglishtja u zëvendësua, për njëfarë kohe, nga anglo-Norman (një i afërm i frëngjishtes) si gjuhë e Kjo konsiderohet si fundi i epokës së anglishtes së vjetër, pasi gjatë kësaj periudhe gjuha angleze u ndikua shumë nga anglo-normane, duke u zhvilluar në një fazë të njohur tani si anglishtja e mesme në Angli dhe skocezët e hershme në Skoci.

Anglishtja e vjetër u zhvillua nga një grup dialektesh anglo-friziane ose ingvaeonike të folura fillimisht nga fiset gjermane të njohura tradicionalisht si Angles, Saksons dhe Jutes. Ndërsa kolonët gjermanikë u bënë dominues në Angli, gjuha e tyre zëvendësoi gjuhët e Britanisë romake: Common Brittonic, një gjuhë kelte; dhe latinisht, të sjellë në Britani nga pushtimi romak. Anglishtja e vjetër kishte katër dialekte kryesore, të lidhura me mbretëri të veçanta anglo-saksone: Mercian, Northumbrian, Kentish dhe West Sakson. Ishte saksoni perëndimor ai që formoi bazën për standardin letrar të periudhës së mëvonshme të anglishtes së vjetër, megjithëse format mbizotëruese të anglishtes së mesme dhe moderne do të zhvilloheshin kryesisht nga Mercianishtja dhe skocezët nga Northumbrian. Fjalimi i pjesëve lindore dhe veriore të Anglisë iu nënshtrua ndikimit të fortë norvegjez të vjetër për shkak të sundimit dhe vendbanimit skandinav që filloi në shekullin e 9-të.

Anglishtja e vjetër është një nga gjuhët gjermanike perëndimore, dhe të afërmit e saj më të afërt janë Frizianishtja e Vjetër dhe Saksonia e Vjetër. Ashtu si gjuhët e tjera të vjetra gjermanike, ajo është shumë e ndryshme nga anglishtja moderne dhe skocezja moderne, dhe kryesisht e pakuptueshme për folësit e anglishtes moderne ose skocezëve moderne pa studim. Brenda gramatikës së vjetër të anglishtes, emrat, mbiemrat, përemrat dhe foljet kanë shumë mbaresa dhe forma lakore, dhe rendi i fjalëve është shumë më i lirë. Mbishkrimet më të vjetra të anglishtes së vjetër u shkruan duke përdorur një sistem runik, por rreth shekullit të 8-të ky u zëvendësua nga një version i alfabetit latin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]