Jump to content

Gjuha egjiptiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stela e shekullit të 10-të me mbishkrim koptik, në Luvër.

Gjuha egjiptiane ose egjiptiania e lashtë është një gjuhë afro-aziatike e vdekur që flitej në Egjiptin e lashtë. Sot njihet nga një korpus i madh tekstesh të mbijetuara të cilat janë bërë të arritshme për botën moderne pas deshifrimit të shkrimeve të lashta egjiptiane në fillim të shekullit të 19-të. Egjiptianishtja është një nga gjuhët e shkruara më të hershme, e cila u regjistrua për herë të parë në shkrimin hieroglifik në fund të mijëvjeçarit të IV para Krishtit. Ajo është gjithashtu gjuha njerëzore e dëshmuar më gjatë, me një rekord të shkruar që përfshin mbi 4000 vjet. Forma e saj klasike njihet si egjiptiania e mesme, gjuha popullore e Mbretërisë së Mesme të Egjiptit e cila mbeti gjuha letrare e Egjiptit deri në periudhën romake. Në kohën e antikitetit klasik, gjuha e folur kishte evoluar në demotike, dhe nga epoka romake ajo ishte diversifikuar në dialektet kopte. Këto përfundimisht u zëvendësuan nga arabishtja pas pushtimit mysliman të Egjiptit, megjithëse kopti bohairik mbetet në përdorim si gjuhë liturgjike e Kishës Kopte.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]