Gjuha standarde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Gjuhë standarde (apo dialekt standard, dialekt i standardizuar) quhet një varietet i veçantë linguistik i një gjuhe, i cili ka prestigj të lartë brenda një komuniteti gjuhësor. Edhe pse shpesh bazohet në të folurën e një zone të caktuar gjeografike, si psh. të kryeqytetit apo qendrës kulturore, standardi i kapërcen kufijt linguistikë dhe behet mjet gjithëpërfshirës i komunikimit. Në të shumtën e rasteve standardi institucionalizohet, shpesh duke i dhenë status ligjor, dhe mandej përdoret si normë në mas media, arsim, edukim dhe në institucione tjera publike. [1]

Shënime[redakto | përpunoni burim]

Bibliografi[redakto | përpunoni burim]

  • Crystal, David. 1997. "A Dictionary of Linguistics and Phonetics" 4th ed. (Oxford: Blackwell)