Gjykimi i Solomonit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Afresk i Gjykimit të Solomonit, Frauenberg, Styria.

Gjykimi i Solomonit është një histori nga Bibla Hebraike në të cilën Solomoni sundonte mes dy grave që të dyja pretendonin se ishin nëna e një fëmije. Solomoni urdhëroi që foshnja të pritej në gjysmë dhe secila grua të merrte gjysmën. Gruaja e parë e pranoi kompromisin si të drejtë, por e dyta iu lut Solomonit që t'ia jepte fëmijën rivalit të saj, duke preferuar që foshnja të jetonte, edhe pa të. Solomoni urdhëroi që foshnja t'i jepej gruas së dytë, pasi dashuria e saj ishte vetëmohuese, në krahasim me mospërfilljen egoiste të gruas së parë për mirëqenien aktuale të foshnjës. Disa e konsiderojnë këtë qasje ndaj drejtësisë një shembull arketip të një gjyqtari të paanshëm që shfaq mençuri në marrjen e një vendimi.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]