Gjyqtari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seancat publike të Gjykatës të kryesuara nga H.E. Gjyqtarja Rosalyn Higgins (shkurt/mars 2006) - Gjashtëdhjetëvjetori i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë – Seanca solemne e mërkurës, 12 prill 2006.

Gjyqtari është një person që kryeson procedurat gjyqësore, qoftë i vetëm ose si pjesë e një trupi gjykues. Gjyqtari dëgjon të gjithë dëshmitarët dhe çdo provë tjetër të paraqitur nga avokatët ose avokatët e çështjes, vlerëson besueshmërinë dhe argumentet e palëve dhe më pas nxjerr një vendim për çështjen bazuar në interpretimin e tyre të ligjit dhe gjykimin e tyre personal. Gjyqtari pritet ta zhvillojë gjykimin në mënyrë të paanshme dhe, zakonisht, në një gjykatë të hapur.

Kompetencat, funksionet, mënyra e emërimit, disiplina dhe trajnimi i gjyqtarëve ndryshojnë shumë në juridiksione të ndryshme. Në disa juridiksione, kompetencat e gjyqtarit mund të ndahen me një juri. Në sistemet inkuizitore të hetimit penal, një gjyqtar mund të jetë gjithashtu një gjyqtar hetues. Kryetari i trupit gjykues siguron që të gjitha procedurat gjyqësore të jenë të ligjshme dhe të rregullta.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prokurori, Ligji, Shteti.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]