Globalizëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Globalizmi është një shprehje e cila i referohet sistemeve të ndryshme me shtrirje përtej asaj që është ndërkombëtare. Ai është përdorur nga shkencëtarët politikë, të tilla si Joseph Nye, për të përshkruar "përpjekjet për të kuptuar të gjitha ndërlidhjet e botës moderne - dhe për të nxjerrë në pah modelet që i mbështesin (dhe shpjegojnë) ato". [1] Ndërsa shoqërohet kryesisht me sistemet botërore, ai mund të përdoret edhe për të përshkruar tendencat e tjera globale. Termi përdoret gjithashtu nga shkatërruesit e globalizmit siç janë lëvizjet populiste.

Termi është i ngjashëm me ndërkombëtarizmin dhe kozmopolitizmin. [1] [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Nye 2002.
  2. ^ Martell, Luke (2007). "The Third Wave in Globalization Theory" (PDF). International Studies Review (në anglisht). 9 (2): 173–196. doi:10.1111/j.1468-2486.2007.00670.x.

 

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]