Globalizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Globalizmi i referohet një dukurie shumëplanëshe ekonomike dhe shoqërore që nisi diku ne fillim te viteve '90-të. Termi u fut shpejt në fjalorin e përgjithshëm, duke treguar lidhjen gjithnjë e më të ngushte midis shteteve nëpërmjet tregtisë në rritje, investimeve, shkëmbimit të informacionit, turizmit, ndikimit kulturore nëpërmjet mediave etj.

Nuancat e procesit të globalizimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Ekzistojnë tri forma globalizimi :

  • 1. Globalizimi i ekonomisë. Shtetet hapin kufijtë në mënyre që tregtia dhe investimet midis tyre të rriten.
  • 2. Globalizimi i kulturës. Mediat moderne dhe marketingu bëjnë që njerëzit të shohin vazhdimisht të njëjtat programe televizive, të veshin rroba të së njëjtës marke, të dëgjojnë të njëjtën muzike dhe të rrojnë me të njëjtat ideale në gjithë boten.
  • 3. Globalizimi politik dhe juridik. Shteti lidhet gjithnjë e më shumë së bashku në një bashkëpunim politik të detyruar. Jo më pak, rrjeti i marrëveshjeve ndërkombëtare dhe rregullat juridike kujdesen që tregtia e lirë tradicionale të kufizohet.

Shiko dhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca dhe shënime[redakto | redakto tekstin burimor]