Jump to content

George Stigler

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
George Stigler

George J. Stigler (1911-1991) ishte një ekonomist në Universitetin e Chicago-s i cili fitoi Çmimin Nobel në vitin 1982 mbi “kërkim mbi proceset e tregut dhe shkaqet dhe pasojat e rregullimit publik”.[1] Ishte gjithashtu një anëtar themelues i Mont Pelerin Society - një organizatë ekonomike libertariane - dhe president i saj nga 1976 në 1978. Stinger-i, së bashku me mikun e tij të ngushtë Milton Friedman, ishte një figurëë kyçe e Shkollës Ekonomike të Chicago-s (Chicago School of Economics).

George Stigler lindi në Seattle, në shtetin e Washingtonit dhe frekuentoi Universitetin e Washingtonit dhe Universitetin Northwestern. Në vitin 1938 mori një doktoratë kërkimi nga Universiteti i Chicagos. Gjatë L2B kreu punë kërkimore në fushën e matematikës dhe të statistikës pranë Universitetit Columbia.

George Stigler-i është i mirënjohur për veprën e tij Economic Thory of Regulation, e cila përshkruan problemin e “agency capture” (kapja e agjencisë). Kjo ndodh kur një agjensi shtetërore ngrihet me qëllim që të rregullojë (rregullamentojë) një industri, por industria përdor ndikimin e vet ekonomik dhe politik për të mbizotëruar dhe për të përfituar avantazhe duke ndërhyrë në vendimmarrjen e agjencisë shtetëtore. Industria e manipulon agjencinë për të beneficuar vetveten, dhe në dëm të kompanive kundërshtare, atyre të reja dhe të vet publikut. FDA (Food and Drug Administration) është shembull i një agjencie të këtillë në SHBA.[2][3]

 • ([1941] 1994). Production and Distribution Theories: The Formative Period. New York: Macmillan. Parapamje
 • (1961). “The Economics of Information,” Journal of Political Economy, 69(3), pp. 213–225.
 • (1962a). "Information in the Labor Market." Journal of Political Economy, 70(5), Part 2, pp. 94–105.
 • (1962b). The Intellectual and the Marketplace. Selected Papers, no. 3. Chicago: University of Chicago Graduate School of Business. Reprinted in Sigler (1986), pp. 79–88.
 • (1963). (With Paul Samuelson) "A Dialogue on the Proper Economic Role of the State." Selected Papers, no.7., pp. 3–20. Chicago: University of Chicago Graduate School of Business.
 • (1963). Capital and Rates of Return in Manufacturing Industries. National Bureau of Economic Research, Princeton, N.J.: Princeton University Press.
 • (1965). Essays in the History of Economics. Chicago: University of Chicago Press.
 • (1968). The Organization of Industry. Homewood, IL: Richard D. Irwin
 • (1970). (With J.K. Kindahl) The Behavior of Industrial Prices. National Bureau of Economic Research, New York: Columbia University Press.
 • (1971). "The Theory of Economic Regulation." Bell Journal of Economics and Management Science, no. 3, pp. 3–18.
 • (1975). Citizen and the State: Essays on Regulation.
 • (1982). "The Process and Progress of Economics," Nobel Memorial Lecture, 8 December.
 • (1982). The Economist as Preacher, and Other Essays. Chicago: University of Chicago Press.
 • (1983). The Organization of Industry.
 • (1985). Memoirs of an Unregulated Economist, Autobiografi.
 • (1986). The Essence of Stigler, K.R. Leube and T.G. Moore, ed. Scroll or page-arrow to respective Ese ISBN 0-8179-8462-3
 • (1987). The Theory of Price, Fourth Edition. New York: Macmillan.
 • (1988), ed. Chicago Studies in Political Economy.

Lexime të mëtejshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Friedman, Milton. George Stigler: A Personal Reminiscence, Journal of Political Economy Vol. 101, No. 5 (tetor., 1993), faqe. 768-773 JSTOR
 • Friedman, Milton. George J. Stigler, 1911-1991: Biographical Memoir, (National Academy of Sciences: 1998), OnLine

Referime dhe shënime

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ Nobel Prize, Economics 1982, Çmimi Nobel për Ekonominë 1982
 2. ^ Jennifer Ferrara, "Revolving Doors: Monsanto and the Regulators" Arkivuar 5 shtator 2011 tek Wayback Machine (1998). Vizituar më 13 shtator 2014
 3. ^ Lies and Deception: How the FDA Does Not Protect Your Best Interests. Vizituar më 13 shtator 2014