Zhvillimi ekonomik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në studimin ekonomik të sektorit publik, zhvillimi ekonomik dhe social është procesi me anë të të cilit mirëqenia ekonomike dhe cilësia e jetës së një kombi, rajoni, komuniteti lokal ose një individi përmirësohen sipas qëllimeve dhe objektivave të synuara.

Termi është përdorur shpesh në shekujt 20 dhe 21, por koncepti ka ekzistuar në Perëndim për shumë më gjatë. "Modernizimi", "Perëndimizimi" dhe veçanërisht "industrializimi" janë terma të tjerë që përdoren shpesh gjatë diskutimit të zhvillimit ekonomik. Historikisht, politikat e zhvillimit ekonomik të fokusuara në industrializimin dhe infrastrukturën; që nga vitet 1960, ajo është fokusuar gjithnjë e më shumë në uljen e varfërisë.

Ndërsa zhvillimi ekonomik është një ndërhyrje politike që synon të përmirësojë mirëqenien e njerëzve, rritja ekonomike është një fenomen i produktivitetit të tregut dhe rritjes së PBB-së; Ekonomisti Amartya Sen e përshkruan rritjen ekonomike si "një aspekt të procesit të zhvillimit ekonomik". Ekonomistët fokusohen kryesisht në aspektin e rritjes dhe ekonomisë në përgjithësi, ndërsa studiuesit e zhvillimit ekonomik të komunitetit merren edhe me zhvillimin socio-ekonomik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]