Mont Pelerin Society

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mont Pelerin Society (Stampa:SqShoqëria e Mont Pelerinit) është një organizatë ndërkombëtare e përbërë nga ekonomistë (ku përfshihen tetë fitues të Çmimit Nobel për Shkencat Ekonomike), filozofë, historianë, intelektualë, drejtues biznesesh, dhe të tjerë njerëz të angazhuar në fushën e lirive personale dhe politike.[1] Themeluesit e Mont Pelerin Society ishin, Friedrich Hayek, Ludwig von Mises, Karl Popper, George Stigler dhe Milton Friedman.[1] Shoqëria e Mont Pelerinit ka si obiektiva: analizën e krizës të mendimit liberal, ripërkufuzimin e rolit të shtetit, luftë kundër përdorimit të historisë për qëllime të kundërta me lirinë, riformulim i ligjeve për mbrojtjen e të drejtave private nga grupet dhe individe që i kërcënojnë, promovim standardesh minimale që nuk janë të kundërt me funksionimin e tregut, krijimi i një rendi ndërkombëtar që të ruajë paqen, lirinë dhe marrëdhëniet ekonomike ndërkombëtare.[2]

Në dhjetëvjeçarët pas themelimit, fuqia dhe prestigji i MPS u rrit, edhe falë tetë çmimeve Nobel dhënë disa prej anëtarëve të saj, mes të cilëve ishin edhe Milton Friedman dhe Friedrich August von Hayek. Influenca e MPS u zgjerua edhe nëpërmjet shoqatave më të vogla të ngritura nga vet anëtarët e saj, duke arritur të fusi anëtarë dhe simpatizantë në role politike dhe ekonomike kyçe në qeveritë perëndimore.[1] Mes 76 këshilltarëve ekonomikë të Presidentit Amerikan Ronald Reagan, 22 ishin anëtarë të Mont Pelerin Society.

Themeluesit më të rëndësishëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Commons[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Michael Novak, 'The Moral Imperative of a Free Economy', tek The 4% Solution: Unleashing the Economic Growth America Needs, Bush Institute, Crown Business, 2012, p. 294
  2. ^ Statement of Aims, Mont Pelerin Society