Murray Rothbard

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Murray N. Rothbard duke dhënë mësim

Murray Newton Rothbard (2 mars 1926 – 7 janar 1995) ishte një ekonomist, akademik, intelektual dhe dijetar që ka kontribute të rëndësishme në ekonomi, filozofi politike (libertarianizmi në veçanti), historinë ekonomike dhe në teorinë ligjore.[1][2]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra të Murray N. Rothbard[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Copertina de America's great depression, 1963
 • Man, Economy, and State, 1962
 • The Panic of 1819, 1962
 • America's Great Depression, 1963
 • What Has Government Done to Our Money?, 1963
 • Left and Right: The Prospects for Liberty, 1965
 • Economic Depressions: Causes and Cures, 1969
 • Power and Market, 1970
 • Education: Free and Compulsory, 1972
 • Left and Right, Selected Essays 1954-65, 1972
 • For a New Liberty: The Libertarian Manifesto, 1973
 • The Essential von Mises, 1973
 • The Case for the 100 Percent Gold Dollar, 1974
 • Egalitarianism as a Revolt Against Nature and Other Essays, 1974
 • Conceived in Liberty, 1975
 • Individualism and the Philosophy of the Social Sciences, 1979
 • The Ethics of Liberty, 1982
 • The Mystery of Banking, 1983
 • Ludwig von Mises: Scholar, Creator, Hero, 1988
 • Freedom, Inequality, Primitivism, and the Division of Labor, 1991
 • The Case Against the Fed, 1994
 • An Austrian Perspective on the History of Economic Thought, 1995
 • Wall Street, Banks, and American Foreign Policy, 1995
 • Making Economic Sense, 1995
 • Logic of Action, 1997
 • The Austrian Theory of the Trade Cycle and Other Essays
 • Irrepressible Rothbard: The Rothbard-Rockwell Report Essays of Murray N. Rothbard, 2000
 • History of Money and Banking in the United States, 2005
 • The Complete Libertarian Forum (2 vol.), 2006
 • Economic Controversies, 2007
 • The Betrayal of the American Right, 2007

Vepra mbi Murray N. Rothbard[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • The Essential Rothbard di David Gordon, 2007
 • An Enemy of the State: The Life of Murray N. Rothbard di Justin Raimondo, 2000

Citim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tregun e lirë, çdokush fiton në bazë zë vlerës së tij prodhuese në përmbushjen e dëshirave të konsumatorit. Nën shpërndarjen statiste, çdokush fiton në proporcion me sasinë që mund të plaçkisi nga prodhuesit.
- Murray N. Rothbard, Power and Market

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Miller, David, ed. (1991). Blackwell Encyclopaedia of Political Thought. Blackwell Publishing. p. 290. ISBN 0-631-17944-5.
 2. ^ Raimondo, Justin (2000). An Enemy of the State: The Life of Murray N. Rothbard. Amherst, New York: Prometheus Books. ISBN 1-61592-239-3.OCLC 43541222.