America's Great Depression

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
America's Great Depression
AutoriMurray Rothbard
Titulli origjinalAmerica's Great Depression
ShtetiSHBA
GjuhaAnglisht
Subjekt(e)Histori ekonomike
BotuesiVan Nostrand
Botimi1963
Media tipi
Faqe361 faqe

America's Great Depression (Depresioni i Madh i Amerikës) është një traktat i vitit 1963 rreth shkaqeve rrënjësore të Depresionit të Madh të viteve 1930-të, shkruar nga ekonomisti i Shkollës Austriake dhe autori Murray Rothbard.[1][2] Edicioni i pestë i librit  doli në vitin 2000.[2]

Përmbledhje e shkurtër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rothbard argumenton se politikat inervencioniste të administratës së Presidentit amerikan Herbert Hoover janë përgjegjëse për zmadhimin e tejzgjatjes, gjerësisë dhe intensitetit të Depresionit të Madh.[2][3] Rothbard shpjegon teorinë Austriake të ciklit të biznesit, e cila thotë se manipulimi qeveritar i ofertës së valutës është baza e fazave të "boom-bust" (zgjerimit dhe tkurrjes) në tregjet moderne.[2] Ai më tej jep detaje rreth politikave inflacionare të Federal Reserve  (Banka qendrore amerikane) nga viti 1921 deri në 1929 si provë se depresioni në thelp u shkaktua nga spekullimi i qeverisë dhe bankës qendrore në treg.[1][2]

Tabela e përmbajtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Part I
Business Cycle Theory
 • 1. The Positive Theory of the Cycle
 • 2. Keynesian Criticisms of the Theory
 • 3. Some Alternative Explanations of Depression: A Critique
Part II
The Inflationary Boom: 1921-1929
 • 4. The Inflationary Factors
 • 5. The Development of the Inflation
 • 6. Theory and Inflation: Economists and the Lure of a Stable Price Level
Part III
The Great Depression: 1929-1933
 • 7. Prelude to Depression: Mr. Hoover and Laissez-Faire
 • 8. The Depression Begins: President Hoover Takes Command
 • 9. 1930
 • 10. 1931—"The Tragic Year"
 • 11. The Hoover New Deal of 1932
 • 12. The Close of the Hoover Term
Appendix
 • Government and the National Product, 1929–32

Historia e botimeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 5th Edition: Auburn, Ala.: Ludwig von Mises Institute, 15 korrik 2000. 368 faqe. ISBN 0-945466-05-6. (Me hyrje nga Paul Johnson[4])
 • 4th Edition: New York: Richardson & Snyder/E.P. Dutton. 1983. Hardcover. 361 pages. ISBN 0-943940-03-6.
 • 3rd Edition: New York: New York University Press. Co-sponsored by Institute for Humane Studies. 1 janar 1975. 361 faqe. ISBN 0-8362-0647-9. Hardcover ISBN 0-8362-0634-7.
 • 2nd Edition: Menlo Park, California: Institute for Humane Studies, 1972. 361 faqe. ISBN 0-8402-5003-7.
 • 1st Edition: Princeton, N.J.: D. Van Nostrand, 1963. 361 faqe.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b America's Great Depression, Mises.org. 20 korrik 2005
 2. ^ a b c d e Garrison, Roger W. (1 shtator 2001). A merica’s Great Depression by Murray N. Rothbard, The Freeman (Fee.org)
 3. ^ Herbert Hoover's Depression, - Nga kapitulli i 7-të - LewRockwell.com
 4. ^ "Rothbard Revises the History of the Great Depression"

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Resurse
Të tjera