Shkolla Austriake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkolla Sustriake është një shkollë mendimi ekonomik që bazohet mbi individualizmin metodologjik.[1][2][3][4] Shkolla i ka fillesat në fund shekullin e 19-të dhe fillim shekullin e 20-të në Vjenë, me punën e Carl Menger-it, Eugen von Böhm-Bawerk-ut, Friedrich von Wieser-it, dhe të tjerëve.[5] Ndër kontributet më të shquara të shkollës Austriake të ekonomisë janë teoria subjektive e vlerës, margjinalizmi në teorinë e çmimeve, dhe formulimi i problemit të kalkulimit ekonomik.[6] Ekonomistët e asociuar me këtë shkollë mendimi ekonomik janë kritikë të formës ekonomike mbizotëruese sot.[7]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Metodologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontributet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teori të shquara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Problemi i kalkulimit ekonomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inflacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ciklet e biznesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reforma monetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra seminale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Carl Menger, Principles of Economics, Mises Institute Library
  2. ^ Peter J. Boettke (2008), Austrian School of Economics (Concise Encyclopedia of Economics)
  3. ^ Heath, Joseph, "Methodological Individualism", The Stanford Encyclopedia of Philosophy 
  4. ^ Ludwig von Mises. Human Action, p. 11, "r. Purposeful Action and Animal Reaction".
  5. ^ Joseph A. Schumpeter, History of economic analysis, Oxford University Press 1996, ISBN 978-0-19-510559-9.
  6. ^ Birner, Jack; van Zijp, Rudy (1994). Hayek, Co-ordination and Evolution: His Legacy in Philosophy, Politics, Economics and the History of Ideas. London, New York: Routledge. fq. 94. ISBN 978-0-415-09397-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Roger E. Backhouse, Austrian Economics and the Mainstream: View from the Boundary, Quarterly Journal of Austrian Economics