Jump to content

Shpikja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Thomas Edison me fonografinë. Edison ishte një nga shpikësit më të frytshëm në histori, duke mbajtur 1.093 patenta amerikane në emrin e tij.

Shpikja është një pajisje, metodë, përbërje ose proces unik ose i ri. Procesi i shpikjes është një proces brenda një procesi të përgjithshëm të inxhinierisë dhe zhvillimit të produktit. Mund të jetë një përmirësim i një makinerie ose produkti ose një proces i ri për krijimin e një objekti ose një rezultati. Një shpikje që arrin një funksion ose rezultat krejtësisht unik mund të jetë një përparim rrënjësor. Punime të tilla janë të reja dhe jo të dukshme për të tjerët të aftë në të njëjtën fushë. Një shpikës mund të jetë duke ndërmarrë një hap të madh drejt suksesit ose dështimit.

Disa shpikje mund të patentohen. Një patentë mbron ligjërisht të drejtat e pronësisë intelektuale të shpikësit dhe pranon ligjërisht që një shpikje e pretenduar është në të vërtetë një shpikje. Rregullat dhe kërkesat për patentimin e një shpikje ndryshojnë sipas vendit dhe procesi i marrjes së një patente është shpesh i kushtueshëm.

Një kuptim tjetër i shpikjes është shpikja kulturore, e cila është një grup inovativ i sjelljeve të dobishme shoqërore të adoptuara nga njerëzit dhe të transmetuara te të tjerët.[1] Instituti për Shpikjet Sociale mblodhi shumë ide të tilla në revista dhe libra.[2] Shpikja është gjithashtu një komponent i rëndësishëm i krijimtarisë artistike dhe të dizajnit. Shpikjet shpesh shtrijnë kufijtë e njohurive, përvojës ose aftësisë njerëzore.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpikjet janë të tre llojeve: shkencore-teknologjike (përfshirë mjekësinë), sociopolitike (përfshirë ekonominë dhe ligjin), dhe humaniste, apo kulturore.

Shpikje shkencore-teknologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpikjet shkencore-teknologjike përfshijnë hekurudhat, aviacionin, vaksinimin, hibridizimin, antibiotikët, astronautikën, holografinë, bombën atomike, informatikën, Internetin dhe telefonat e mençur.

Shpikje sociopolitike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpikjet sociopolitike përmbajnë ligje, institucione dhe procedura të reja që ndryshojnë mënyrat e sjelljes shoqërore dhe krijojnë forma të reja të ndërveprimit dhe organizimit njerëzor. Shembuj përfshijnë Parlamentin britanik, kushtetutën e SHBA-së, Unionin e Përgjithshëm të Bazave të Mançesterit (MB), Skautët e Djemve, Kryqin e Kuq, Lojërat Olimpike, Kombet e Bashkuara, Bashkimin Evropian dhe Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut, si dhe si lëvizje të tilla si socializmi, sionizmi, të drejtën e votës, feminizmi dhe veganizmi për të drejtat e kafshëve.

Shpikje humaniste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpikjet humaniste përfshijnë kulturën në tërësinë e saj dhe janë po aq transformuese dhe të rëndësishme si çdo në shkencë, megjithëse njerëzit kanë tendencë t'i marrin ato si të mira. Në fushën e gjuhësisë, për shembull, shumë alfabete kanë qenë shpikje, siç janë të gjitha neologjizmat (William Shakespeare shpiku rreth 1.700 fjalë). Shpikjet letrare përfshijnë epikën, tragjedinë, komedinë, romanin, sonetin, Rilindjen, neoklasicizmin, Romantizmin, Simbolizmin, Estetizmin, Realizmin socialist, Surealizmin, postmodernizmin dhe (sipas Frojdit) psikoanalizën. Ndër shpikjet e artistëve dhe muzikantëve janë pikturimi me vaj, shtypja, fotografia, kinemaja, tonaliteti muzikor, atoniteti, jazz, rock, opera dhe orkestra simfonike. Filozofët kanë shpikur logjikë (disa herë), dialektikë, idealizëm, materializëm, utopi, anarkizëm, semiotikë, fenomenologji, biheviorizëm, pozitivizëm, pragmatizëm dhe dekonstruksion. Disa prej këtyre disiplinave, zhanreve dhe tendencave mund të duket se kanë ekzistuar përjetësisht ose kanë dalë spontanisht vetë, por shumica prej tyre kanë pasur shpikës.[3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Saper, Craig J. (1997). Artificial Mythologies : a Guide to Cultural Invention (në anglisht). University of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-8773-2. OCLC 437188488.
  2. ^ Albery, Nicholas. (1995). Best ideas : a compendium of social innovations : the latest ideas and award-winning schemes from the Institute for Social Inventions (në anglisht). Institute for Social Inventions. ISBN 0-948826-37-1. OCLC 36969054.
  3. ^ Epstein, Mikhail (2016-12-20). "INVENTIVE THINKING IN THE HUMANITIES". Common Knowledge (në anglisht). 23 (1): 1–18. doi:10.1215/0961754x-3692079. ISSN 0961-754X.