Utopia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ilustrim për utopinë e Tomas Morit

Utopia (nga greq. "ουτοπία", u - jo,nuk; topos - vend d.m.th. "askund", në asnjë vend) është një emërtim i sajuar nga Tomas More në vitin 1516 në një libër të tij për të përshkruar shoqerinë ideale. Utopia në kuptimin e përgjithshëm lidhet me përpjekjet njerzore për të krijuar një shoqëri më të mirë ose mbase të përsosur, ku kushdo dhe çdogjë punon në harmoni të përkryer. Si utopi përshkruhet një përfytyrim, që shënohet madje e mendueshme dhe e mundëshme nga shoqëria njerzore, por (ende) jo e arritshme nga ajo.

Prejardhja e fjalës[redakto | redakto tekstin burimor]

Emërtime që lidhen me utopinë[redakto | redakto tekstin burimor]

Utopia e Tomas More-it[redakto | redakto tekstin burimor]

Llojet e utopisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shembuj utopish[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]