Tomas More

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tomas More

Tomas More (7 shkurt 1478 - 6 korrik 1535) ishte avokat anglez, autor dhe politikan. Ai ishte këshilltarë i Henrit së VIII dhe Lord Chancellorit prej tetorit 1529 e deri me 16 maj 1532.

Ai gjithashtu shkroi një libër "Utopia" i cili u publikua më 1516, një libër i cili ka të bëj për filozofinë politike në gjuhën latine. Tomas More lindi në Londër, ai kishte katër fëmijë. Emrat e tyre ishin Margaret, Elizabeta, Cicely dhe Xhoni. Ai ishte katolik.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tomas More lindi më 7 shkurt 1478 në Londër, ishte biri i John Mores. Ai ishte i edukuar në shkollën St.Anthony. Nga viti 1490 deri më 1492, ai i shërbeu John Mortonit dhe Lord Chancellorit. Në vitin 1492, ai fillonte të studjonte në Oxford dhe morri edukimin klasike. Ai studjonte në Tomas Linacre dhe William Gorcyn, ai u bë i aftë në gjuhën latine dhe greke.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1505, ai u martua me Jane Colt. Ajo ishte 5 vjet dhe 1 muaj më e re se burri i saj. Sipas Erasmusit, Tomasi dëshironte t'a edukonte gruan e tij më mirë se si ishte edukuar në shtëpinë e saj. Tomasi dhe Jane kishin katër fëmijë para se Jane vdiq në vitin 1511.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Publikimet gjatë jetës së Tomasit

 • A Merry Jest ( 1516)
 • Utopia (1516)
 • Latin Poems (1518, 1520)
 • Letter to Brixius (1520)
 • Responsio ad Lutherum (1523)
 • A Dialogue Concerning Heresies (1529, 1530)
 • Supplication of Souls (1529)
 • Letter Against Frith (1532)
 • The Confutation of Tyndale's Answer (1532, 1533)
 • Apology (1533)
 • Debellation of Salem and Bizance (1533)
 • The Answer to a Poisoned Book (1533)

Publikimet pas vdekjes së Tomasit

 • The History of King Richard III (c. 1513–1518)
 • The Four Last Things (c. 1522)
 • A Dialogue of Comfort Against Tribulation (1534)
 • Treatise Upon the Passion (1534)
 • Treatise on the Blessed Body (1535)
 • Instructions and Prayers (1535)
 • De Tristitia Christi (1535)

Përkthimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Përkthimet e Lucanit (1506–1534)
 • Jeta e Pico della Mirandola nga Gianfrancesco Pico della Mirandola (1510)

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]