Neologjizma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Emri neologjizëm rrjedhë nga greqishtja e vjetër, më saktësisht nga fjalët neo-i ri/ e re, dhe nga fjala logos-dije, mendim, fjalë. Me neologjizma, siç tregon pra edhe vetë emri, nënkuptojmë fjalët e reja qe iu shtohen një gjuhe dhe që i takojnë asaj gjuhe.

Duhet të kemi kujdes që neologjizmat mos t'i ngatërrojmë me barbarizma dhe fjalë të huazuara.

Disa shembuj të neologjizmave :

  • Dhe-shkronjë (neologjizëm e Naim Frashërit si zëvendësim i fjalës së huazuar "gjeografi")
  • Prushnajë (neologjizëm e Ismail Kadares si zëvendësim i fjalës së huazuar "kamin" dhe asaj "oxhak" )