Holografia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Holografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Holografia është teknkë që mundësonë përfitimin e fotografive tre-dimensionale. Përfshinë përdorimin e laserit, interferencës, difraksionit dhe intenzitetit të dritës. Fotografia tre dimensionale jep figurën hapësionore të objektit, që është reproduktim shumë i saktë i siperfaqës reale të objektit të holografuar, dhe me ndërrimin e pozitës së shikimit do të shihën pjesë tjera të objektit, duke mundësuar që objekti të shfaqet si të egzistonte në të vertetë.[1]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkencëtari Britaniko-Hungarez Denis Gabor ( Dennis Gabor ) në vitin 1948 zbuloi metodën e përfitimit të fotografisë hapësinore të trupave e cila bazohët në dukurinë e interferencës dhe difraksionit të dritës. Mirpo, në atë kohë burimet klasike të dritës nuk mundësonin perftimin e dritës monokromatike koherente. Pas zbulimit të laserit në vitin 1960, u bë I mundshëm aplikimi i metodës së Gabor-it. Në vitin 1971, Dennis Gabor, u shpërblye me Çmimin Nobel për zbulimin që kishte publikuar në vitin 1948. Fjalën holografi e përdori vetë Gabor-i duke u bazuar në fjalët greke holos që do të thotë krejt dhe gramma që do të thotë porosi.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Prof. Skender H. Skenderi & Prof. Rashit Maliqi "Fizika për studentët e fakulteteve teknike"