Jump to content

Globulina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Globulina është substancë proteinore e bimëve si dhe proteina në plazmën e gjakut. Ato i takojnë grupit të proteinave globuline. Vendi kryesor ku formohet globulina është organi i mëlçisë. Kurse plazma e gjakut përmban 40% të proteinave, pesha e tyre përmban diku 36 kDalton dhe 1,3 mDalton. Hemoglobina shpërbëhet përmes enzimeve dhe hidrolizës.

Llojet e globulinave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Globulinat ndahen në katër grupe:
  • α1-Globulinë (alfa nji-globulinë)
  • α2-Globulinë (alfa dy-globulinë)
  • β-Globulinë (beta-globulinë)
  • γ-Globulinë (gama-globulinë)