Plazma e gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Plazma e gjakut përbëhet nga 91 deri 92 % ujë, pjesa tjetër janë substanca të tjera si proteinat e gjakut si dhe elektrolitet inorganike.

Plasma e gjakut shërben si mjet transpurtues për bartjen e glikogjenit (glukozë), lipideve, hormoneve, dioksidin e karbonit si dhe të oksigjenit në organizëm. Sasia e plasmës në trupin e njeriut përmban dikund 5 përqind, kjo është për volumin prej 3,5 litrash. Pesha specifike e saj është 1028 g/l.

Gjatë centrifugimit të gjakut, plasma ndahet nga gjaku. Plasma e përfituar kësisoji ka një ngjyrë të kthjellët gjelbërt-verdhë, e që më pas përdoret si plasmë dhurimi. Nëse plasma e gjakut ka një ngjyrë si e bardhë qumështi, atëher kjo plasmë nuk dërgohet në transfuzion. Këtu kemi të bëjmë me një problem tek lipidet e dhuruesit. Nëse plasma e përfituar ka ngjyrë të kuqe, atëher mund të themi së këtu janë plasaritur rruzat e kuqe të gjakut (eritrocitet) dhe kjo quhet hemolizë.

Pjesët përbërëse të plasmës[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Plazma 90 % është ujë, i cili përthithë dhe shpërndanë nxehtësinë.
  • Proteinat (8% e vëllimit të plazmës)
    1. Albuminat(60 % e proteinave të plazmës): sintetizohen në mëlqi.
    2. Globulitat
    3. Fibrinogjeni

Plazma përmbanë këto materie ushqyese: glukozë, aminoacide, trigliceride, acide yndyrore, vitamina etj. Në plazmë qarkullojnë këto komponime të azotuara: acidi laktik, urea, acidi urik, kreatinina etj.