Jump to content

Serumi i gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përgatitja e kupave të serumit për një panel lipidesh të dizajnuar për të provuar nivelet e kolesterolit në gjakun e një pacienti

Serumi i gjakut është komponenti fluid dhe solucion i gjakut që nuk luajnë ndonjë rol në koagulim. [1] Mund të përkufizohet si plazma e gjakut pa fibrinogjene. Serumi përfshin të gjitha proteinat që nuk përdoren në koagulimin e gjakut ; të gjitha elektrolitet, antitrupat, antigjenet, hormonet ; dhe çdo substancë ekzogjene (p.sh., barnat ose mikroorganizmat). Serumi nuk përmban qelizat e bardha të gjakut ( leukocitet ), qelizat e kuqe të gjakut ( eritrocitet ), trombocitet ose faktorët e mpiksjes .

Shkenca e cila merret me studimin e serumit quhet serologji. Serumi përdoret në teste të shumta diagnostikuese, si dhe shtypje të gjakut. Matja e përqendrimit të molekulave të ndryshme mund të jetë e dobishme për shumë aplikime, siç është përcaktimi i indeksit terapeutik të një kandidati të drogës në një provë klinike . [2]

Për të marrë serum, një mostër gjaku lejohet të koagulojë (koagulimi). Mostra më pas është centrifuguar për të hequr mpiksjen dhe qelizat e gjakut, dhe supernatanti i lëngshëm që rezulton është serumi. [3]

  • Martin, Elizabeth A., red. (2007). Concise Medical Dictionary (bot. 7th). Oxford, England: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-280697-0. Marrë më 8 shtator 2009. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Wang, Wendy; Srivastava, Sudhir (2002). "Serological Markers". përmbledhur nga Lester Breslow (red.). Encyclopedia of Public Health. Vëll. 4. New York, New York: Macmillan Publishers (United States). fq. 1088–1090. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  1. ^ "serum". The Free Dictionary. Marrë më 2019-10-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Kaplan, Larry (2005-10-06). "Serum Toxicology" (PDF). Clinical Pathology/Laboratory Medicine 2005. Columbia University. Marrë më 2020-01-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Thavasu PW, Longhurst S, Joel SP, Slevin ML, Balkwill FR (1992). "Measuring cytokine levels in blood. Importance of anticoagulants, processing, and storage conditions". J Immunol Methods. 153 (1–2): 115–24. doi:10.1016/0022-1759(92)90313-i. PMID 1381403. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)