Jump to content

Eritrociti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rruzat e kuqe të gjakut
Format e rregullta (a) dhe të parregullta të eritrociteve (b-d)

Fjala Eritrocit rrjedh nga gjuha greke erythros që do të thotë "kuq" dhe kytos do të thotë „qelizë“.

Janë qelizat më të imta të cilat nuk kanë bërtham, nuk ndahen dhe vazhdimisht formohen në palcën e kuqe të eshtrave.

Nën mikroskop mund të shohim se kanë madhësi pothuajse të njejtë, në formë pllakëzash të rrumbullakëta bikonkave.

Ato shërbejn për transportimin e oksigjenit nga mushkërit apo dhe nga velëzatinde.

Eritrocitet kanë ngjyre të kuqe sepse përmbajn hekur është konstatuar se për 1 sekond tek njeriu mund të krijohen 2 milion deri 3 milion eritrocit.

Madhësia dhe sasia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Madhësia: rreth 7,5 µm (mikrometër) (7,5*10^-6m)
  • Trashësi: 2 µm rrethit dhe 1 µm në qendrën
  • Koncentrati në gjak: 4.5-5.5 milion/mm^3 (do të thotë 5*10^6/µl = 5*10^6/mm^3 = 5*10^12/l = 5 Tera/l = 5*10^15/m^3)
  • Numri i tërësishëm në gjak: 24-30 Bilion = 24*10^12 deri 30*10^12
  • Sasia në gjak tek meshkujt: 14-18 g/100ml gjegjësisht 8,7-11,2 mmol/l
  • Sasia në gjak tek femrat: 12-16 g/100ml gjegjësisht 7,4- 9,9 mmol/l
  • Kohëzgjatja e zhvillimit të tyre: rreth 7 ditë
  • Jetojnë mesatarisht: rreth 120 ditë gjegjësisht 4 muaj

Numri i eritrociteve varet nga faktorë të ndryshëm si: gjinia, mosha, stina dhe lartësia mbidetare.Qelizat e kuqe te gjakut mbarin oksigjenin sepse ne perberje te saj ka hemoglobine e cila mbart oksigjenin.Qelizat e kuqe te gjakut nuk kane berdhame keshtu qe kane me shume hapesire per te mbartur oksigjen.