Jump to content

Goditje dënimi (futboll)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një goditje dënimi e shënuar nga Ronaldinho

Goditje dënimi është një metodë për të rifilluar lojën në futboll, në të cilën një lojtar lejohet të bëjë një goditje të vetme drejt portës ndërsa mbrohet vetëm nga portieri i ekipit kundërshtar. Ai jepet kur një kundërvajtje e dënueshme me një goditje të lirë të drejtpërdrejtë kryhet nga një lojtar në zonën e tij të penalltisë. Goditja merret nga pika e penalltisë, e cila është 11 metra nga vija e portës dhe e përqendruar midis vijave të prekjes.

Procedura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Topi vendoset në shenjën e penalltisë, pavarësisht se ku në zonën e penalltisë ka ndodhur faulli. Lojtari që kryen goditjen duhet t'i identifikohet gjyqtarit. Vetëm gjuajtësi dhe portieri i ekipit mbrojtës lejohen të jenë brenda zonës së penalltisë; të gjithë lojtarët e tjerë duhet të jenë brenda fushës së lojës, jashtë zonës së penalltisë, pas pikës së penalltisë dhe një minimum prej 9,15 m (10 yd) nga pika e penalltisë (kjo distancë shënohet me harkun e penalltisë).[1] Portieri lejohet të lëvizë përpara se topi të goditet, por duhet të qëndrojë në vijën e portës midis shtyllave të portës, përballë goditjes, pa prekur shtyllat, traverën ose rrjetën e portës. Në momentin e ekzekutimit të goditjes, portieri duhet të ketë të paktën një pjesë të njërës këmbë që prek vijën e portës, ose në përputhje me atë. Ndihmës gjyqtari përgjegjës për vijën e portës ku ekzekutohet goditja e penalltisë pozicionohet në kryqëzimin e zonës së penalltisë dhe vijës së portës dhe ndihmon gjyqtarin në kërkimin e shkeljeve dhe/ose nëse shënohet një gol.

Gjyqtari i bie bilbilit për të treguar se goditja e penalltisë mund të ekzekutohet. Sulmuesi mund të bëjë lëvizje shtirëse (mashtruese ose shpërqendruese) gjatë vrapimit drejt topit, por mund të mos e bëjë këtë pasi të përfundojë vrapimi. Goditja dhe hapi i fundit i goditjes duhet të jenë në lëvizje. Topi duhet të jetë i palëvizshëm përpara goditjes dhe duhet të hidhet përpara. Topi është në lojë pasi goditet dhe lëviz, dhe në atë kohë lojtarët e tjerë mund të hyjnë në zonën e penalltisë dhe në harkun e penalltisë. Sulmuesi nuk mund ta prekë topin për herë të dytë derisa ai të jetë prekur nga një lojtar tjetër i secilës skuadër ose të dalë jashtë loje (përfshirë në portë).

Shkeljet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në rast të shkeljes së rregullave të lojës gjatë goditjes së dënimit, më së shpeshti kur hyn në mënyrë të paligjshme në zonën e penalltisë, gjyqtari duhet të marrë parasysh nëse topi ka hyrë në portë dhe cila skuadër ka kryer shkeljen. Nëse të dyja skuadrat kryejnë një shkelje, bëhet një rigoditje.

Shkeljet e mëposhtme të kryera nga skuadra e goditjes rezultojnë në një goditje të lirë indirekte për ekipin mbrojtës, pavarësisht nga rezultati i goditjes:

  • një shok skuadre i gjuajtësit të identifikuar e godet topin në vend të tij (lojtari që ka goditur është i paralajmëruar)
  • gjuajtësi shtihet duke shkelmuar topin në fund të vrapimit (goditësi paralajmërohet)
  • goditja nuk shkon përpara
  • sulmuesi prek topin për herë të dytë përpara se ai të prekë një lojtar tjetër (përfshin kërcimet nga shtyllat e portës ose traversën)

Në rastin e një lojtari që vazhdimisht shkel ligjet gjatë goditjes së penalltisë, gjyqtari mund ta paralajmërojë lojtarin për shkelje të vazhdueshme. Të gjitha shkeljet që ndodhin para goditjes mund të trajtohen në këtë mënyrë, pavarësisht nga vendndodhja e veprës.

Nëse topi prek një agjent të jashtëm (d.m.th., një objekt të huaj për fushën e lojës) ndërsa lëviz përpara nga goditja, goditja rimerret.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Laws of the Game 2019/20" (PDF) (në anglisht). fq. 38. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 27 janar 2020.