Jump to content

Gomari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gomar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
Nënlloji:
E. a. asinus

Gomari (Equus africanus asinus) është një anëtar i zbutur i familjes së kuajve, Equidae. Paraardhësi i egër i gomarit është gomari i egër afrikan, E. africanus. Ka më shumë se 40 milion gomarë në botë, kryesisht në vendet e pazhvilluara, ku ato përdoren kryesisht si kafshë tërheqëse ose paketimi. Gomarët që punojnë shpesh shoqërohen me ata që jetojnë në ose nën nivelet e jetesës. Një numër i vogël gomarësh mbahen për shumim ose si kafshë shtëpiake në vendet e zhvilluara.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gomarët ndryshojnë mjaft në madhësi, në varësi të racës dhe menaxhimit. Lartësia në tharjen varion nga 79 deri 160 cm dhe pesha nga 80 në 480 kg. Gomarët që punojnë në vendet më të varfra kanë një jetëgjatësi prej 12 deri në 15 vjet; në vendet më të prosperuara, ata mund të kenë një jetëgjatësi prej 30 deri në 50 vjet.

Gomarët janë përshtatur në tokat margjinale të shkretëtirës. Ndryshe nga kuajt e egër, gomarët e egër në zona të thata janë të vetmuar dhe nuk formojnë haremë. Çdo gomar i rritur krijon një gamë shtëpie; shumimi në një zonë të madhe mund të dominohet nga një krik. Thirrja e fortë ose pëllitja e gomarit, i cili zgjat zakonisht për njëzet sekonda dhe mund të dëgjohet për më shumë se tre kilometra, mund të ndihmojë në mbajtjen e kontaktit me gomarët e tjerë nëpër hapësirat e gjera të shkretëtirës. Gomarët kanë veshë të mëdhenj, të cilët mund të marrin tinguj më të largët dhe mund të ndihmojnë në ftohjen e gjakut të gomarit. Gomarët mund të mbrojnë veten duke kafshuar, goditur me thundrat e përparme ose duke shkelmuar me këmbët e pasme.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhe faqesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Gomari – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë