Klasifikimi i kafshëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Të e gjithë kafshët bëjnë pjese ne mbretërinë shtazore. Ekzistojnë pese mbretëri te gjallesave : mbretëria e protisteve, e monereve, e bimëve, e kafshëve dhe e kërpudhave. Nga nevoja ka lindur edhe klasifikimi i kafshëve te cilin po e japim me poshtë :

 • Mbretëria,
 • Tipi,
 • Klasa,
 • Rendi,
 • Familja,
 • Gjinia,
 • Lloji.

Ne vazhdim do te japim klasifikimin e një gjallese te njohur nga te gjithë e cila është macja shtëpiake :

 • Mbretëria : Shtazore,
 • Tipi : Chordata,
 • Klasa : Mammalia,
 • Rendi : Carnivora (mishngrënës),
 • Familja : Felide,
 • Gjinia : Felis,
 • Lloji : Catus.

Natyrisht qe përveç kafshëve, ka edhe klasifikime te bimëve.

(Ky nuk mendohet te jete klasifikimi me i sakte i kafshëve).