Gotthard Baza Tuneli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


TUNELI BAZE GOTTHARD (GBT) është një linje hekurudhore qe kalon nën Alpet zvicerane. Hapur ne vitin 2016. Me një gjatësi prej 57 km (94.3 milje) , është tuneli më i gjatë hekurudhor në botë , duke tejkaluar tuneli Seikan në Japoni. Shërbimi i plotë filloi më 11 dhjetor 2016. Ai quhet "tunel bazë" pasi anashkalon shumicën e linjës hekurudhore ekzistuese të Gotthardit, një rrugë malore dredha-dredhore e hapur në vitin 1882 në masivin Saint-Gotthard qe ishte shume e gjate dhe jo e shpejte. Ai perdoret per trasportin e pasagjerve dhe mallrave te rende. Per ta ndertuar jane dashur disa vite pune te pandalshme me nje numer teper te madh puntoresh dhe makinerish. Struktura e tij arrin te mbaj gjithe peshen shkembore te maleve nga siper. Lidhja qe ai krijon qendron nga pjesa veriore e Italise deri ne kufijte e Zvicres.Gotthardtunnel