Jump to content

Grafiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Grafiti është modifikim i karbonit me ngjyrë të zezë, është i butë, me shkëlqim metalik, është percjellës i mirë i nxehtësisë dhe i elektricitetit. Ka dendesi 2.25 g/cm kub. Te grafiti çdo atomit i karbonit është lidhur me 3 atome tjera të karbonit ku të gjitha lidhjat janë të njëvlershme dhe formojnë shtresë të gjashtëkëndëshit të rregullt. Atomet e dy shtresave janë larg njëra prej tjetrës krahasuar me atomet e të njejtës unazë.Grafiti përdoret në elektroteknikë, për lapsa grafitë,si lubrifikantë, në reaktor nuklear etj.