Gratë në Azerbajxhan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gra të reja azere me veshje popullore.

Gratë në Azerbajxhan formalisht gëzojnë të njëjtat të drejta ligjore si meshkujt; megjithatë, diskriminimi nga shoqëria, mbetet një problem.[1] Normat shoqërore tradicionale dhe zhvillimi ekonomik i prapambetur në rajonet rurale të vendit vazhdojnë të kufizojnë rolin e grave në ekonomi, dhe ka pasur raporte se gratë kishin vështirësi në ushtrimin e të drejtave të tyre ligjore për shkak të diskriminimit gjinor.[1]

Të drejta e votimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E drejta universale e votës u prezantua në Azerbajxhan në vitin 1918 nga Republikën Demokratike të Azerbajxhanit, duke e bërë kështu Azerbajxhanin vendin e parë mysliman që ndonjëherë i jep të drejtën e votimit grave.[2]

Përfaqësimi politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri më vitin 2007, disa gra kanë mbajtur pozita të larta të qeverisë, duke përfshirë edhe zv/kryetare e kuvendit, disa zëvendësministra, dhe nënkryetar i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.[1] Nuk ka kufizimeve ligjore për pjesëmarrjen e grave në politikë. Në vitin 2015, ishin 21 gra në parlamentin prej 125-vendesh. Përqindja e anëtareve femrave të parlamentit është rritur nga 11 në 17 për qind midis viteve 2005 dhe 2015.[3]

Pjesëmarrja në tregun e punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse shumica e grave Azerbajxhanase kanë punë jashtë shtëpisë, gratë janë të nën-përfaqësuara në vendet e punës të nivelit të lartë, duke përfshirë pozitat e larta të biznesit.[1] Gratë në Azerbajxhan kanë pak mundësi në fushën e biznesit. Ata ballafaqohen me vështirësi për marrjen e kredive bankare për shkak se prona që ata potenciale garantuese zakonisht është e regjistruar në emër të partnerëve të tyre meshkuj. Bankat shpesh nuk u besojnë grave me kredi dhe në rastet kur ata e bëjnë, bizneset e grave nuk shihen si serioze dhe nuk mund të konkurrojnë në treg. Në disa raste, gratë biznesmene bëhen objektiv i thashethemeve dhe madje edhe ngacmimeve seksuale nga punonjësit meshkujt të institucioneve shtetërore që janë në detyra për pranimin e raporteve dhe dokumenteve.[4]

Dhuna në familje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2000, Azerbajxhani nënshkroi Protokollin Opsional të CEDAW, duke pranuar kompetencën e Komitetit për Eliminimin e Diskriminimit ndaj Grave, pas të cilit ai mund të marrë dhe të konsideroi ankesat nga individë apo grupe brenda juridiksionit të saj..[5]

Përdhunimi është i paligjshëm në Azerbajxhan dhe mbart një dënim maksimal 15 vjet burg.[1] Një ligj i ri për dhunën në familje hyri në fuqi në vitin 2010, i cili kriminalizon abuzimin bashkëshortor, duke përfshirë përdhunimin martesor.[6][7] Megjithatë të tjerë theksojnë se në të vërtetë shumë në Azerbajxhan nuk e konsiderojnë këtë si një krim dhe kultura mbizotëruese nuk inkurajon ankesa për përdhunimit martesor.[8]

Gjatë vitit 2011 anëtarët femra të parlamentit dhe kreu i Komitetit Shtetëror për Gratë dhe Fëmijët rritën aktivitetin e tyre kundër dhunës në familje. Mbulimi mediatik i çështjeve të dhunës në familje filluan të rrisin ndërgjegjësimin e problemit. Një ligj i vitit 2010 përcakton një kornizë për hetimin e ankesave të dhunës në familje, përcakton një proces për të lëshuar urdhra shtrëngues, dhe kërkon krijimin e një qendre strehimi dhe rehabilitimi për viktimat.[1]

Megjithatë qëndrimet shoqërore mbeten prapa: 40% e azerbajxhanasve të anketuara në vitin 2012 ende besohet se janë dakord se gratë duhet të tolerojë dhunën në familje në mënyrë për të mbajtur familjen e tyre së bashku, dhe 22% u pajtuan se ka raste kur një grua meriton të rrihet.[9] Riemërtimi në vitin 2006 i "Komisionit shtetëror të Çështjeve të Grave" në "Komisioni Shtetëror për Çështjet e Familjes, Grave dhe Fëmijëve" gjithashtu është interpretuar nga disa si një qasje proteksioniste  q; i shikon gratë si “njësi riprodhuese" të rrezikuara dhe jo si individë të pavarur..[5]

Prostitucion në Azerbajxhan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prostitucioni është kundërvajtje administrative dhe jo një krim dhe dënohet me gjobë deri në $ 102 (88 AZN).[1] Tutorë dhe pronarët e shtëpive mund të dënohet me burgim deri në gjashtë vjet.[1] Ligji nuk e ndalon drejtpërsëdrejti ngacmimin seksual.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i Country Reports on Human Rights Practices: Azerbaijan (2011).
  2. ^ Tadeusz Swietochowski.
  3. ^ 2015 Parliamentary Election Results Arkivuar 2 maj 2016 tek Archive.today.
  4. ^ Women in Azerbaijan Ranked 90th Worldwide Arkivuar 3 dhjetor 2013 tek Wayback Machine by R.Orujov. 7 April 2012.
  5. ^ a b "Policy Attitudes towards Women in Azerbaijan: Is Equality Part of the Agenda? | Gunda-Werner-Institute". www.gwi-boell.de. Marrë më 2016-04-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ http://sgdatabase.unwomen.org/uploads/Law%20on%20Prevention%20of%20Domsetic%20Violence%202010.pdf[lidhje e vdekur]
  7. ^ http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/equality/03themes/violence-against-women/cdeg_2010_12en.pdf
  8. ^ "Gender based violence in Azerbaijan". www.peace.ax. Marrë më 2016-04-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ Crrc (2 mars 2015). "Deserving to be beaten and tolerating violence: Attitudes towards violence against women in Azerbaijan". Social Science in the Caucasus. Marrë më 2016-04-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)