Jump to content

Grupet shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa referenca, Pa kategori, Nuk ka strukture te mirë, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 16 mars 2011 16:17 (CET)

Me termin grup nënkuptojmë bashkësi njerëzish të cilat janë të ndryshme për nga natyra e tyre, të ndryshme për nga madhësia dhe të ndryshme për nga qëllimet e tyre.

Grupet i njohim dhe distancojmë në baze te me shume kritereve :

  • njerezit ne ato kane marredhenie me stabile sociale te cilat i manifestojme ;
  • jane te orientuar kah njeri tjetri gjate kryerjes se aktiviteteve te ndryshme ;
  • ndajne gjera te njejta ;
  • te ata egziston vetedija per perkatesi ne grup.

Kur i rigrupojme njerezit ne baze te disa karakteristikave : gjinise, moshes, profesionit e te ngjajshme atehere behet fjale per grupe latente.

Per shkak te numrit te madh te grupeve te ndryshme, analistet jane orientuar per njohjen e grupeve themelore.

GRUPET THEMELORE NE SHOQERI

Me klasifikimin e grupeve, me se shumti hasim keto grupe :

  • grupet primare ;
  • grupet e vogla ;
  • grupet e kufizuara ;
  • grupet sekondare.

GRUPET E VOGLA : ketu mendohet per numet te antareve te cilet e perbejne grupin. Kur bejme fjale per grupin nuk e marrim parasysh vetem numrin e antareve por edhe marredheniet te cilat jane vendosur ne mes tyre. Grupet ne te cilat marredheniet ne mes antareve jane te rregulluara me rregulla te vecanta ose ata i bashkojne veti te vecanta etnike, religjioze do te mund te quheshin grupe te medha.

GRUPET E KUFIZUARA : ketu paramendohet ekzitimi i nje teresie me te gjere, prej se ciles ndahet nje grup si pjese e vecante. Grupet e kufizuara jane grupe te vogla,ne te cilat marredheniet jane ne nje shkalle te afersise, me te shpeshta dhe me te aferta.

GRUPET PRIMARE : anetari i ketij ndjen lidhshmeri intime, psikologjike me grupin. Sipas fjales se Carls Kulit ne grup nuk perdoret fjala une,por fjala ne. Quhen primare per 3 arsye : e para-per ate se individi ne ate grup perfiton pervojen e pare ne jeten shoqerore ; e dyta-jane me rrezistente ndaj ndryshimeve te jashtme;e treta-kane karakter unierzal, qe do te thote i kakojme ne cdo shoqeri.

Grup themelor paraqet familja, pervec familjes ceken edhe shkolla,shoqeria etj.

GRUPET SEKONDARE-jane grupet me te medha. Ne ato marredheniet jane te krijuara ne baze te ndonje dobie qe e perfitojne anetaret e atij grupi. Grupet sekondare kane te bejne vetem me nje aspekt ne jeten e individeve. Karakteristikat e grupeve sekondare kane te bejne me grupet e medha dhe grupet e pakufzuara.